
Suroviny
- Klasické kynuté těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 60 g cukru krupice
- 60 ml oleje
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- 250 ml vlažného mléka
- na ochucení jsem přidala lžičku skořice
- Náplň:
- 500 g nastrouhaných jablek (nemusíme loupat)
- 100 g skořicového cukru (100 g cukru jsem promíchala s 1/2 kl lžičky skořice)
- 2 čokoládové pudinkové prášky
- 1 rozšlehané vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Těsto buď smícháme v míse – nejprve vše sypké, pak vlažné mléko + droždí, nechat 5 min. vzkypět, přidat zbytek a vypracovat těsto nebo jako já, použijeme domácí pekárnu. Necháme asi hodinu vykynout.
-
Zatím, co těsto kyne, připravíme náplň – nastrouháme jablka a smícháme se zbytkem ingrediencí.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme plát, který potřeme polovinou náplně. Svineme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Necháme ještě asi 15 min. kynout – mezitím rozehřejeme troubu.
-
Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°asi 30 min. – zkoušíme špejlí. Krájíme až vychladlé.
Poznámka od kuchařky
Hledala jsem o víkendu recept na něco z jablek, máme jich opravdu hodně a klasický štrúdl už rodina nechtěla. Recepty na kynuté jablečné záviny už tady jsou a na koláče s pudinkem taky, ale nic nebylo úplně to, co jsem hledala, tak jsem dala dohromady jednoduché kynuté těsto, jablka se skořicí a pudinkem s příchutí čokolády, zamotala, chutnalo to dobře – hlavně dneska, když se závin rozležel, tak si dovoluji přidat, třeba to někoho inspiruje, minimálně taky k experimentování 🙂
Do náplně můžeme přidat rozinky, ale moje děti je nemají rády, tak nedávám.