Jablečný rosol (z padaných jablek)

258
- reklama -

Suroviny

Jablka (i padaná, nedozrálá, červivá)
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Padaná, i málo zralá nebo červivá jablíčka umýt, rozkrojit a vykrojit bubáka, jaderník a případné stopy po červíku.

  2. Zalít vodou, rozvařit a přes utěrku nechat vykapat. (Nechávám v klidu odkapat přes noc.)

  3. Ne vymačkávat, šťáva by byla kalná.

  4. Odměřit ji (na litr počítáme s 300 g cukru), odpařit, přidat cukr a dále vařit a odpařovat. Kápnout na studený talířek kapku, zkusit, jestli rosolovatí.

  5. Vroucí do sklenic, zavíčkovat jako marmošku (víčka musí chytit!)

    Přecezená šťáva je téměř bezbarvá, zahušťováním tmavne do barvy lesního medu. Na chlebu s máslem vypadá rosol perfektně a taky výborně chutná.

Poznámka od kuchařky

Po dlouhé době přidávám recept bez fotky, rosol jsme letos nedělali.

Ale sezona jablek je v plném proudu, tak se recept bude možná někomu hodit.