
Suroviny
- Jablka (i padaná, nedozrálá, červivá)
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Padaná, i málo zralá nebo červivá jablíčka umýt, rozkrojit a vykrojit bubáka, jaderník a případné stopy po červíku.
-
Zalít vodou, rozvařit a přes utěrku nechat vykapat. (Nechávám v klidu odkapat přes noc.)
-
Ne vymačkávat, šťáva by byla kalná.
-
Odměřit ji (na litr počítáme s 300 g cukru), odpařit, přidat cukr a dále vařit a odpařovat. Kápnout na studený talířek kapku, zkusit, jestli rosolovatí.
-
Vroucí do sklenic, zavíčkovat jako marmošku (víčka musí chytit!)
Přecezená šťáva je téměř bezbarvá, zahušťováním tmavne do barvy lesního medu. Na chlebu s máslem vypadá rosol perfektně a taky výborně chutná.
Poznámka od kuchařky
Po dlouhé době přidávám recept bez fotky, rosol jsme letos nedělali.
Ale sezona jablek je v plném proudu, tak se recept bude možná někomu hodit.