- reklama -
Suroviny
- Korpus:
- 400 g hladké mouky
- 150 g cukru moučky
- 130 g změklé hery (másla)
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetku soli
- Náplň:
- 4 jablka nastrouhaná nahrubo
- 500 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce medu
- 2 vanilkové pudinky
- 0,5 lžičky skořice
- mleté vlašské ořechy na drobenku
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s cukrem, herou, vejcem, žloutkem a špetkou soli.
Zpracujeme těsto, které má konzistenci drobenky.
Formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Asi půlku těsta vmačkáme na dno i strany formy a druhou půlku necháme na drobenku -
Nastrouhaná jablíčka zalijeme mlékem, přidáme cukr s medem a vše spolu provaříme.
Až budou jablka měkká, přidáme pudinky a skořici.
Směs vaříme do zhoustnutí, trvá to chvilinku. -
Hotovou náplň vlijeme do formy.
Nakonec posypeme koláč zbytkem těsta. Do drobenky můžeme přidat mleté ořechy.
Pečeme na 170 stupňů asi 40 minut.
Poznámka od kuchařky
Ideální podzimní koláč ke kafíčku nebo čaji a dobré knize 😉
Kuchařka: Michaela.Koc