
- reklama -
Suroviny
- 1kg jablek
- samozřejmě bez chemie, bio, nejlépe mix sladkých a kyselejších
- cca 2,6 l vody (pramenitá, kojenecká)
- 3,75 l sklenice
Postup přípravy receptu
-
Jablka lehce omyjeme, nakrájíme keramickým nožem na čtvrtky, odstraníme stopky, „bubáky“ a jádřince. Čtvrtky dále nakrájíme na půlměsíčky (čím menší, tím lépe).
Poté je přemístíme do sklenice a zalijeme vodou – cca 4 cm pod okraj. -
Hrdlo zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku.
Sklenici dáme při pokojové teplotě na tmavé místo – 10 dnů. Každý den 1x promícháme vařečkou. -
Po uplynutí 10 dnů, do jiné 3,75 l sklenice, přefiltrujeme přes plátno výluh. Kousky jablek opět přes plátno řádně vymačkáme do sklenice.
Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát. -
Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.
Kuchař: StandaCB