Jablečný ocet

68
- reklama -

Suroviny

1kg jablek
samozřejmě bez chemie, bio, nejlépe mix sladkých a kyselejších
cca 2,6 l vody (pramenitá, kojenecká)
3,75 l sklenice

Postup přípravy receptu

  1. Jablka lehce omyjeme, nakrájíme keramickým nožem na čtvrtky, odstraníme stopky, „bubáky“ a jádřince. Čtvrtky dále nakrájíme na půlměsíčky (čím menší, tím lépe).
    Poté je přemístíme do sklenice a zalijeme vodou – cca 4 cm pod okraj.


    Zobrazit celý recept

  2. Hrdlo zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku.
    Sklenici dáme při pokojové teplotě na tmavé místo – 10 dnů. Každý den 1x promícháme vařečkou.

  3. Po uplynutí 10 dnů, do jiné 3,75 l sklenice, přefiltrujeme přes plátno výluh. Kousky jablek opět přes plátno řádně vymačkáme do sklenice.
    Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát.

  4. Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.