Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 120 g krupicového cukru
- 3 celá vejce
- 2 jablka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu – můžete nahradit 1 vanilkovým cukrem
- Krém:
- 300 ml mléka
- 70 g krupicového cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- 2 celá vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu – můžete nahradit 1 vanilkovým cukrem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte krém. Do rendlíku dejte vejce, škrob, cukr a vanilkový extrakt. Vše promíchejte, přilijte mléko a směs začněte zahřívat. Jakmile krém zhoustne a začne probublávat, míchejte ještě asi 2 minuty. Krém přendejte do cukrářského sáčku a zatím ho dejte stranou.
-
Na korpus dejte do mísy vejce, cukr a vše vyšlehejte do pěny. Mezitím připravte jablka, nemusí být velká, a nakrájejte je na malé kostičky.
-
Do vyšlehané pěny přilijte mléko, extrakt a vše prošlehejte. Do směsi prosijte mouku s práškem do pečiva. Mouku důkladně vmíchejte a dejte pozor, aby nezůstala usazená na dně mísy. Nakonec do těsta přidejte nakrájena jablka a opět vše promíchejte.
-
Těsto nalijte do pečicím papírem vyložené dortové formy o průměru 26 cm. Na těsto naneste vanilkový krém a formu vložte do trouby předehřáté na 180°C. Koláč pečte 30-35 minut.
-
Po vychladnutí koláč vyndejte z formy, stáhněte z něj papír a zasypte ho moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Blog: https://dvevtroube.blogspot.com/2020/10/jablecny-k…
Video recept: https://youtu.be/qWyhi0fieAk