Jablečný koláč s marcipánem

61
- reklama -

Suroviny

Na těsto:
150 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
trocha skořice
75 g cukru
1 žloutek
75 g mletých mandlí (nebo ořechů)
100 g Hery
Na náplň:
100 g marcipánu
125 g Hery nebo másla
75 g moučkového cukru
2 vejce
1 bílek
100 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
500g jablek

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto smícháme mouku, kypřící prášek a skořici. Přidáme cukr, žloutek, mandle nebo ořechy a Heru. Ručně vypracujeme hladké těsto – jde to pomalu, ale jde :-). Těstem vyložíme dortovou formu a vytvoříme okraj asi 2 cm.

  2. Na náplň nakrájíme marcipán a s máslem vymícháme do hladka. Postupně přidáváme moučkový cukr, vejce a bílek. Smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně ve dvou dávkách vmícháme do náplně.

  3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na kousky. Jedno jablko nakrájíme na plátky. Kousky jablek vmícháme do marcipánové náplně a náplň rovnoměrně naneseme na korpus. Na povrch naskládáme plátky z posledního jablka a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi na 45 minut.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Dr. Oetker

Opravdu vynikající koláč.