Suroviny
- 240 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 150 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce medu na potření
- Náplň:
- 120 g másla
- 70 g cukru
- 3 vejce
- 50 ml smetany na šlehání
- 100 ml zakysané smetany
- 150 g nemletého máku
- 150 g polohrubé mouky
- špetka kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 4 jablka
Postup přípravy receptu
-
Na vál nasypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem, přidáme pokrájené změklé máslo a cukr. Směs prokrajujeme nožem, dokud se nezačnou tvořit drobné hrudky. Nožem je nahrneme na hromádku, uprostřed utvoříme důlek a vyklepneme do něj žloutek. Vypracujeme vláčné tuhé těsto a necháme v chladu alespoň hodinu odpočívat.
-
Poté ho rozdělíme na tři díly, z každého vyválíme kruh a vložíme je na sebe do kulaté formy o průměru 26 cm. Proč těsto ze tří dílů se mne neptejte, nevím, asi aby lépe pod nádivkou „naskočilo“. Pokud se trhá, klidně dejte ta jednotlivá kola v kouskách tak, aby bylo dno formy pravidelně pokryto.
-
Na náplň vyšleháme v míse máslo s cukrem, přidáme vejce, vlažnou smetanu a zakysanou smetanu. Zapracujeme mák, mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli.
-
Tuto náplň rozetřeme na připravené těsto, poklademe ji hustě dílky jablek, potřeme rozpuštěným máslem s medem.
-
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 210°C (u horkovzdušné trouby na 190°C). Po 10 minutách teplotu snížíme na 160°C (140°C) a pečeme dalších 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Pokud patříte k jedincům, kteří z mnoha druhů buchet vybírají zásadně ty makové a nikdy neodolají škubánkům nebo nudlím s modrými zrníčky, přijde vám určitě k chuti.
Recept jsem kdysi vytrhla z jakéhosi obskurního časopisu – a nelituji.