![Jablečný koláč s bílým vínem_5ffa8c8202ef3.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/jablecny-kolac-s-bilym-vinem_5ffa8c81e666f.jpeg)
- reklama -
Suroviny
- – těsto
- 220 g hladké mouky
- 140 g Hery
- 1 vajíčko
- 60 g mletého cukru
- 1 vanilkový cukr
- lžička kypřicího prášku
- – náplň
- 600 g jablek
- 300 ml suchého bílého vína
- 300 ml jablečného džusu
- 2 vanilkové pudinky
- 50 g cukru krupice
- 1 vanilínový cukr
- – kousek Hery na vymazání plechu
- hrubá mouka na vysypání plechu
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut do chladničky odležet.
-
Z poloviny těsta vyválíme plát a položíme na dno vymastěné a vysypané dortové formy. Propícháme vidličkou a v troubě vyhřáté na 200 stupňů 15 minut předpečeme.
-
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky.
-
Z vína, džusu, pudingového prášku a obou cukrů uvaříme hustý krém a přidáme nakrájená jablka.
-
Ze zbylého těsta vyválíme pás o šířce shodné s výškou formy, vyložíme jím vnitřní stranu formy, naplníme horkým krémem s jablky a dáme do trouby. Koláč dopékáme při 170 stupních asi 40 minut.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Rytmus života-Slovensko
Kuchař: Jenda1