
Suroviny
dle velikosti sklenic
- 1 kg jablek nebo hrušek, oloupaných a nastrouhaných
- cukr krupice dle chuti
- 1 vanilkový pudink
- citronová šťáva a kůra – nemusí být
- skořice – mletá dle chuti – nemusí být
- voda
- lotus sušenky dle potřeby
- šlehačka nebo zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
-
Hrubě nastrouhaná jablka nebo hrušky dáme do kastrolu, přidáme cca 1 dl vody, osladíme a dochutíme dle vlastní chuti a dle sladkosti jablek. Pokud jsou jablka hodně sladká, cukr můžeme vzhledem k sladkosti sušenek vynechat.
-
Jablka (hrušky) podusíme pod poklicí za občasného promíchání na jablečné (hruškové) pyré, které zahustíme vanilkovým pudinkem, rozmíchaným v trošce studené vody za stálého míchání a necháme krátce provařit.
-
Podušená jablka (hrušky) necháme částečně zchladnout, aby nám nepopraskaly sklenice či misky, ve kterých chceme poháry dělat.
-
Mezitím rozdrtíme karamelové Lotus sušenky v mixéru nebo v misce, za použití například paličky na maso. Drť nemusí být úplně na prach.
-
Po částečném zchladnutí ovocné směsi plníme střídavě nádoby na poháry rozdušenými jablky (hruškami) a sušenkovou drtí. Následně necháme proležet a zchladnout.
-
Poháry podáváme dozdobené šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Dozdobit můžeme kouskem citronu, špetkou skořice…









