Jablečný / hruškový krémový sen – řez

52
- reklama -

Suroviny
na velký hluboký plech

Těsto:
5 vajec
1 vanilkový cukr
160 g cukru krupice
50 ml oleje
70 ml vlažné vody
200 g polohrubé mouky
necelý prášek do pečiva
1 kg jablek (hrušek) oloupaných, nastrouhaných – čistá váha
0,5 balení vanilkového pudinku
1 skořicový cukr
pečící papír na vyložení plechu
Krém:
500 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky – není nutný, pokud máme vysokoprocentní smetanu
250 g měkké tvarohu
200 g pomazánkové máslo přírodní, nebo o jeden tvaroh navíc
1 vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
pečící papír na vyložení plechu
Dohotovení:
skořice mletá nebo kakao

Postup přípravy receptu

  1. Hluboký plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme na něj hrubě nebo na plátky nastrouhaná jablka smíchaná s trochou vanilkového pudinku (pokud jsou jablka hodně šťavnatá). Jablka posypeme skořicovým cukrem (nemusí být celý) a pak na ně rovnoměrně nalijeme připravené těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme vodu, olej a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

  3. Po upečení necháme řez zchladnout a na druhý plát pečícího papíru řez otočíme „vzhůru nohama“, opatrně sundáme papír, na kterém jsme řez pekli, pokud nějaká jablka na papíru zůstanou, tak je prostě na řez zase vrátíme.

  4. Smetanu vyšleháme se ztužovačem a cukry téměř do tuha, přidáme tvaroh s pomazánkovým máslem a došleháme do hladkého krému. Krémem rovnoměrně potřeme jablečnou vrstvu koláče, posypeme dle chuti skořicí nebo kakaem a dáme vychladit.

  5. Řezy nepotřebují proležet. Jsou výborné ihned po vychlazení.

  6. Pokud máme rádi hrušky, můžeme je vyměnit za jablka a stejným způsobem tak udělat hruškový sen.