Suroviny
na velký hluboký plech
- Těsto:
- 5 vajec
- 1 vanilkový cukr
- 160 g cukru krupice
- 50 ml oleje
- 70 ml vlažné vody
- 200 g polohrubé mouky
- necelý prášek do pečiva
- 1 kg jablek (hrušek) oloupaných, nastrouhaných – čistá váha
- 0,5 balení vanilkového pudinku
- 1 skořicový cukr
- pečící papír na vyložení plechu
- Krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky – není nutný, pokud máme vysokoprocentní smetanu
- 250 g měkké tvarohu
- 200 g pomazánkové máslo přírodní, nebo o jeden tvaroh navíc
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr dle chuti
- pečící papír na vyložení plechu
- Dohotovení:
- skořice mletá nebo kakao
Postup přípravy receptu
-
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme na něj hrubě nebo na plátky nastrouhaná jablka smíchaná s trochou vanilkového pudinku (pokud jsou jablka hodně šťavnatá). Jablka posypeme skořicovým cukrem (nemusí být celý) a pak na ně rovnoměrně nalijeme připravené těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
-
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme vodu, olej a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
-
Po upečení necháme řez zchladnout a na druhý plát pečícího papíru řez otočíme „vzhůru nohama“, opatrně sundáme papír, na kterém jsme řez pekli, pokud nějaká jablka na papíru zůstanou, tak je prostě na řez zase vrátíme.
-
Smetanu vyšleháme se ztužovačem a cukry téměř do tuha, přidáme tvaroh s pomazánkovým máslem a došleháme do hladkého krému. Krémem rovnoměrně potřeme jablečnou vrstvu koláče, posypeme dle chuti skořicí nebo kakaem a dáme vychladit.
-
Řezy nepotřebují proležet. Jsou výborné ihned po vychlazení.
-
Pokud máme rádi hrušky, můžeme je vyměnit za jablka a stejným způsobem tak udělat hruškový sen.