
Suroviny
- Na korpus:
- 125 g másla
- 100 g cukru
- lžička strouhané citronové kůry
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce mléka
- 200 g polohrubé mouky
- 0,5 kypřícího prášku do pečiva
- Na náplň:
- asi 850 g jablek
- šťáva z 1 citronu
- 300 ml jablečné šťávy nebo džusu
- 1,5 balení vanilkové pudinku
- 2 smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Na těsto vyšleháme máslo, cukr, vejce a citronovou kůru do krému. Přimícháme mouku s kypřícím práškem a mléko. Poměrně hustým těstem naplníme vysypanou a vymazanou dortovou formu, povrch uhladíme (spíše od středu ke krajům, aby se střed nevyboulil) a pečeme v předehřáté troubě 15-20 min. na 180°C.
-
Po upečení necháme vychladnout a vyjmeme z formy.
-
Na náplň oloupeme jablka a nastrouháme je na hrubo na struhadle. Průběžně při strouhání prokapáváme jablka citronovou šťávou, aby neznědla. Jablka podusíme v 250 ml jablečného džusu asi 10 minut nebo až změknou a pustí šťávu. Podle sladkosti jablek ještě můžeme směs dosladit. Pudinky rozmícháme s 50 ml džusu a přimícháme k dušeným jablkům. Vaříme ještě asi 1 min. do zhoustnutí.
-
Vychladlý korpus vrátíme do formy s prstencem a naneseme na něj jablka. Necháme úplně vychladnout, nejlépe do druhého dne.
-
Vyšleháme si obě smetany se ztužovači a vanilkovým cukrem. Moučník potřeme šlehačkou. Případně nastříkáme sáčkem růžice, dozdobíme např. nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovými lístky http://www.toprecepty.cz/recept/7207-krehke-cokoladove-listky/.
Poznámka od kuchařky
Komu se nechce dělat korpus, může dno formy vyložit dětskými piškoty. Moučník je dobrý i tak.









