Jablečný dort se šlehačkou

86
- reklama -

Suroviny

Na korpus:
125 g másla
100 g cukru
lžička strouhané citronové kůry
2 vejce
2 polévkové lžíce mléka
200 g polohrubé mouky
0,5 kypřícího prášku do pečiva
Na náplň:
asi 850 g jablek
šťáva z 1 citronu
300 ml jablečné šťávy nebo džusu
1,5 balení vanilkové pudinku
2 smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky
1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto vyšleháme máslo, cukr, vejce a citronovou kůru do krému. Přimícháme mouku s kypřícím práškem a mléko. Poměrně hustým těstem naplníme vysypanou a vymazanou dortovou formu, povrch uhladíme (spíše od středu ke krajům, aby se střed nevyboulil) a pečeme v předehřáté troubě 15-20 min. na 180°C.

  2. Po upečení necháme vychladnout a vyjmeme z formy.

  3. Na náplň oloupeme jablka a nastrouháme je na hrubo na struhadle. Průběžně při strouhání prokapáváme jablka citronovou šťávou, aby neznědla. Jablka podusíme v 250 ml jablečného džusu asi 10 minut nebo až změknou a pustí šťávu. Podle sladkosti jablek ještě můžeme směs dosladit. Pudinky rozmícháme s 50 ml džusu a přimícháme k dušeným jablkům. Vaříme ještě asi 1 min. do zhoustnutí.

  4. Vychladlý korpus vrátíme do formy s prstencem a naneseme na něj jablka. Necháme úplně vychladnout, nejlépe do druhého dne.

  5. Vyšleháme si obě smetany se ztužovači a vanilkovým cukrem. Moučník potřeme šlehačkou. Případně nastříkáme sáčkem růžice, dozdobíme např. nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovými lístky http://www.toprecepty.cz/recept/7207-krehke-cokoladove-listky/.

Poznámka od kuchařky

Komu se nechce dělat korpus, může dno formy vyložit dětskými piškoty. Moučník je dobrý i tak.