Jablečný chlebíček

40
- reklama -

Suroviny

Těsto:
4 jablka (asi 300 g)
100 g cukru krupice
1 vejce
80 g rozpuštěného másla
1 zakysaná smetana (200 ml)
300 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
Náplň:
3 lžíce másla
60 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
3 jablka
šťáva z 1/2 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme, smícháme s cukrem a necháme asi 10 minut odležet, až pustí šťávu. Poté k nim přidáme vejce, rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu a promícháme.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pečlivě vařečkou vymícháme těsto. Na náplň na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a mícháme do rozpuštění cukru (pozor, rychle se připaluje!).

  3. Přidáme citronovou šťávu a na plátky nakrájená oloupaná jablka zbavená jádřinců. Jablka smažíme z obou stran asi 5 minut dozlatova.

  4. Formu na chlebíček nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem, na dno narovnáme smažené jablečné plátky a na ně opatrně naneseme těsto a povrch uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35 minut na 180°C.

Poznámka od kuchařky

Pokud nechcete jablka smažit, vymaže formu vrstvičkou másla, naskládejte plátky jablek a posypte cukrem. Pak navršit těsto a péct.