Jablečno-makový koláč z křehkého těsta

112
- reklama -

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
120 g cukru moučky
necelý prášek do pečiva
130 g změklého másla
2 lžíce sádla
150 g zakysané smetany
2 vejce
špetka soli
Náplň:
2 velká nahrubo nastrouhaná jablka
150 g zakysané smetany
150 g mletého máku
asi 100 g cukru moučky – podle chuti a kyselosti jablek
2 vrchovaté lžíce solamylu nebo vanilkového pudinku
1 KL skořice (nemusí být)
1 PL rumu
1-2 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na těsto zpracujeme a necháme odpočinout, než připravíme náplň. Pak těsto rozdělíme na dvě stejné části, jednu namačkáme – i na okraje – do koláčové formy.


    Zobrazit celý recept

  2. Naplníme jablečno-makovou nádivkou a zakryjeme druhou půlkou rozváleného těsta. To se nejlépe udělá tak, že se těsto rozválí na pomoučněném pečícím papíru, pak podle přiměřeně velkého talíře (který by pokryl vrch naplněné koláčové formy) okrojíme kruh, okrojky odebereme a těsto pomocí papíru přiklopíme na naplněný koláč, papír pak opatrně sundáme. Z malých zbytků můžeme udělat buď spoj na těsto nebo ozdobné tvary.

  3. Můžete samozřejmě připravit i na menší plech či pekáček, vrchní část koláče se přenáší pomocí papíru stejně.

  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170 st. C (zapneme ji, když máme hotové těsto) asi 25-30 minut – do zrůžovění povrchu.

Poznámka od kuchařky

Podobných křehkých koláčů z hery či másla je tu hafo, másla jsem měla dost – v mrazáku – a nechtělo se mi čekat, až povolí. Nahrazení sádlem a zakysankou se osvědčilo 😀 S makovo-jablečnou nádivkou již mám dlouho dobrou zkušenost – je tu i jako samostatný recept