
Suroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g cukru moučky
- necelý prášek do pečiva
- 130 g změklého másla
- 2 lžíce sádla
- 150 g zakysané smetany
- 2 vejce
- špetka soli
- Náplň:
- 2 velká nahrubo nastrouhaná jablka
- 150 g zakysané smetany
- 150 g mletého máku
- asi 100 g cukru moučky – podle chuti a kyselosti jablek
- 2 vrchovaté lžíce solamylu nebo vanilkového pudinku
- 1 KL skořice (nemusí být)
- 1 PL rumu
- 1-2 vejce
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na těsto zpracujeme a necháme odpočinout, než připravíme náplň. Pak těsto rozdělíme na dvě stejné části, jednu namačkáme – i na okraje – do koláčové formy.
-
Naplníme jablečno-makovou nádivkou a zakryjeme druhou půlkou rozváleného těsta. To se nejlépe udělá tak, že se těsto rozválí na pomoučněném pečícím papíru, pak podle přiměřeně velkého talíře (který by pokryl vrch naplněné koláčové formy) okrojíme kruh, okrojky odebereme a těsto pomocí papíru přiklopíme na naplněný koláč, papír pak opatrně sundáme. Z malých zbytků můžeme udělat buď spoj na těsto nebo ozdobné tvary.
-
Můžete samozřejmě připravit i na menší plech či pekáček, vrchní část koláče se přenáší pomocí papíru stejně.
-
Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170 st. C (zapneme ji, když máme hotové těsto) asi 25-30 minut – do zrůžovění povrchu.
Poznámka od kuchařky
Podobných křehkých koláčů z hery či másla je tu hafo, másla jsem měla dost – v mrazáku – a nechtělo se mi čekat, až povolí. Nahrazení sádlem a zakysankou se osvědčilo 😀 S makovo-jablečnou nádivkou již mám dlouho dobrou zkušenost – je tu i jako samostatný recept