Suroviny
- 1 kg jablek
- 55 dkg moučkového cukru
- 6 vajec
- 2 dl oleje
- 2 dl teplé vody
- 15 dkg mletého máku
- 30 dkg polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Postup přípravy receptu
-
Oloupaná jablka nastrouháme na plátky a podusíme v hrnci s 10 dkg cukru. Přebytečnou šťávu necháme okapat přes sítko.
-
Umletý mák smícháme s 15 dkg cukru.
-
Žloutky ušleháme s 30 dkg cukru do pěny, zašleháme vodu, po troškách olej a ještě asi 5 minut šleháme. Poté střídavě vmícháme mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh, ušlehaný ze 6-ti bílků.
-
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné zamícháme mák s cukrem.
-
Jablka rozložíme na hluboký plech vyložený pečícím papírem.
-
Na ně navršíme a uhladíme makovou směs a na ni zbytek těsta bez máku.
-
Vložíme do předehřáté trouby a upečeme.
-
Po upečení a vychladnutí překlopíme těsto pomocí druhého plechu jablky nahoru a povrch polijeme čokoládovou polevou.
Poznámka od kuchařky
Recept mám ze svého sešitu už asi 30 let. Já jsem moučník pekla na plechu o rozměrech 41 x 37 cm, ale příště zvolím asi trochu větší.