Jablečno – makový dezert

124
- reklama -

Suroviny

1 kg jablek
55 dkg moučkového cukru
6 vajec
2 dl oleje
2 dl teplé vody
15 dkg mletého máku
30 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Oloupaná jablka nastrouháme na plátky a podusíme v hrnci s 10 dkg cukru. Přebytečnou šťávu necháme okapat přes sítko.


    Zobrazit celý recept

  2. Umletý mák smícháme s 15 dkg cukru.

  3. Žloutky ušleháme s 30 dkg cukru do pěny, zašleháme vodu, po troškách olej a ještě asi 5 minut šleháme. Poté střídavě vmícháme mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh, ušlehaný ze 6-ti bílků.

  4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné zamícháme mák s cukrem.

  5. Jablka rozložíme na hluboký plech vyložený pečícím papírem.

  6. Na ně navršíme a uhladíme makovou směs a na ni zbytek těsta bez máku.

  7. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme.

  8. Po upečení a vychladnutí překlopíme těsto pomocí druhého plechu jablky nahoru a povrch polijeme čokoládovou polevou.

Poznámka od kuchařky

Recept mám ze svého sešitu už asi 30 let. Já jsem moučník pekla na plechu o rozměrech 41 x 37 cm, ale příště zvolím asi trochu větší.