![Jablečno-karamelové řezy_5ff9a8afd9f69.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/jablecno-karamelove-rezy_5ff9a8afc9cda.jpeg)
Suroviny
- 60 dkg hladké mouky
- 25 dkg moučkového cukru
- 15 dkg másla
- 1 kávová lžička jedlé sody
- špetka soli
- 2 vejce
- 3 lžíce smetany
- 1 lžíce rumu
- 2 lžíce kakaa
- Náplň:
- 1 kg jablek
- třtinový cukr nebo cukr krupici
- 1 lžíce másla
- skořice
- rozinky
- namočené v rumu
- Poleva:
- čokoláda na vaření
- kousek ztuženého tuku
- troška stolního oleje
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin, kromě kakaa, si v robotu nebo míse připravíme vláčné těsto.
-
To pak rozdělíme na 2 díly, 1 necháme světlý, druhý obarvíme kakaem. Odložíme, ale ne do chladna a připravíme si náplň.
-
Omytá jablka vykrájíme a na hrubém struhadle nastrouháme tak, aby nám zůstala v ruce jen slupka, tu do náplně nedáváme.
-
V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpustíme máslo, přidáme 2 lžíce cukru a uděláme světlý karamel.
-
Do něj vložíme jablka a vše mírně podusíme.
-
Přidáme koření, rozinky v rumu nebo i rum samotný a necháme prochladnout.
-
Na pečícím papíru, bez použití mouky, vyválíme tmavou placku vložíme ji do máslem vymaštěného plechu, který ještě velmi jemně posypeme cukrem krupicí, ale opravdu jen mírně, jako byste ho posolili.
-
Těsto překlopíme tak, aby papír zůstal nahoře a pak ho jen z těsta stáhneme.
-
Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň a tím samým způsobem přikryjeme světlým těstem.
-
Propícháme ho na několika místech jehlou na špízy a vše upečeme při 180 stupních dozlatova.
-
Necháme vychladnout, polijeme polevou a po ztuhnutí nakrájíme na řezy.
Poznámka od kuchařky
Tyto řezy jsou díky jablečné náplni hezky vláčné a nejlépe se krájí druhý den po rozležení. Kdo si nepotrpí na krémové náplně, ale nemá rád „dusivky“, tak zde může uspokojit své chuťové buňky. Náplň se odvíjí od kvality jablek, pokud máte hodně šťavnatou odrůdu, můžete zahustit troškou sypkého vanilkového pudingu, konzistence nádivky by měla být jako tužší dětská přesnídávka. Toto je můj 100. recept, tak kdo si upečete, ať vám chutná. Věřím, že dlouho řezy nevydrží, ale když je dáte do ledničky, tak je pak nechte před konzumací chvíli v teple, aby zvláčněly, v chladu těsto trošku ztuhne, ale je to jen přechodně.