Jablečné tiramisu s ořechovým krokantem

39
- reklama -

Suroviny

Těsto: (množství podle počtu miniforem/sklenic)
piškoty (máslové sušenky nebo spekulatis)
jablečný džus
Tvarohový krém:
200 g Mascarpone
200 g tvarohu tučného
100 g moučkového cukru resp. podle chuti
2 lžíce medu
1/2 lžičky skořice
Jablečná náplň:
3-4 jablka (nakrájená na kostičky)
0,5 dcl jablečného džusu
1 vanilkový cukr
rozinky
-můžou být předem namočené v rumu
mletý hřebíček
skořici
1,5 sáčku dortové želatiny
Ořechový krokant:
2 lžíce másla
10 dkg posekaných vlašských ořechů (nebo mandlí)
3 lžíce cukru krupice

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky dáme do igelitového sáčku a paličkou na maso je rozdrtíme. Rozdrcené sušenky nasypeme do misky, zalijeme džusem a promícháme. Těsto/hmota by mělo být kašovité, ale ne příliš mokré.


    Zobrazit celý recept

  2. Všechny ingredience na tvarohový krém dobře ušleháme. Pokud mascarpone nemáte, dejte místo něj Lučinu nebo Frischkäse.

  3. Oloupaná a pokrájená jablka dáme do kastrolu, přidáme jablečný džus, mletý hřebíček, skořici, rozinky a vanilkový cukr. Jablka se nesmí rozvařit, kousky mají být celé. Ještě do horkého kompotu vmícháme dortovou želatinu předem rozmíchanou v troše džusu nebo vody na kašičku.

  4. Posekané ořechy nasucho na pánvi orestujeme a pak dáme stranou na talíř. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, necháme rozpustit a když začne lehce hnědnout přidáme posekané ořechy.

  5. Tuto směs nalijeme na pečící papír a necháme vychladnout. Potom krokant mezi dvěma pečícími papíry rozdrtíme na menší kousky.

  6. Na dno miniformy nebo sklenice dáme nejdříve hmotu ze sušenek, na to tvarohový krém, pak jablečnou náplň a opět tvarohový krém. Povrch posypeme ořechovým krokantem.

  7. Pokud se vám krokant nechce dělat, dejte na dezert šlehačku a posypte povrch sekanými ořechy nebo vločkami hořké čokolády.

Poznámka od kuchařky

Na dezert můžete použít dortové miniformy nebo sklenice.