- reklama -
Suroviny
zhruba 6
- Na těstíčko:
- 1 vejce
- 1 dl mléka
- 0,5 dl bílého vína
- 1 lžíce moučkového cukru
- 3-4 plnější lžíce hladké mouky
- špetka soli
- Dále:
- olej na smažení
- 1-2 jablka
- skořicový cukr
- vanilková zmrzlina nebo jiná zmrzlina
- ovocný toping nebo nějaký ovocný rozvar možno i naředěná marmeláda
- šlehačka
- ovoce
- meduňka – vše dle své fantazie
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, nakrájíme na 1 cm řezy, vykrojíme jádřince. Nebo je vykrojíme jako první a jen nakrájíme na plátky, jak to komu lépe půjde.
-
Uděláme si těstíčko, smícháme mléko, víno, žloutek, moučkový cukr, sůl a prosátou mouku, nejlépe to jde metličkou. Nakonec už lehce vmícháme sníh z bílku.
-
Mouky si dáme tolik, abysme měli těsto hustější než na palačinky. Řezy z jablek máčíme v tomto těstíčku a ihned smažíme z obou stran ve vyšší vrstvě horkého oleje.
-
Po usmažení dáme na chvíli na papírový ubrousek, aby odkapal přebytečný olej.
-
Kolečka obalíme, nebo jen posypeme skořicovým cukrem, dáme na ně kopeček zmrzliny a dle své fantazie dozdobíme a ihned podáváme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Delikatesy, recept je poupravený.
Kuchařka: Merylas