Suroviny
4 porce
- 400 g oloupaných a nastrouhaných jablek
- 250-300 ml vody
- 1 vanilkový pudink
- cukr dle potřeby zhruba 30-50 g
- 1/2 vanilkového cukru nebo trochu skořicového
- možno i 1 lžíci citronové šťávy
- 150 g vařené rýže
- Na dozdobení:
- topping
- čerstvé ovoce
- šlehačka
- máta nebo meduňka
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uvaříme rýži. Tu propláchneme a vsypeme do vařící, mírně osolené vody. Dáme pozor, abysme ji nerozvařili, když je skoro měkká, tak ji scedíme a necháme okapat.
-
Mezitím si nahrubo nastrouháme jablka, přidáme cukr, trochu vody z už odměřené dávky a za častého míchání dusíme.
-
Pak zahustíme pudinkem rozmíchaným ve zbytku vody a provaříme. Vody použijeme podle toho, jak šťavnatá máme jablka. Musí nám vzniknout hustější kaše. Přidáme rýži a plníme různé formičky, které jsme velmi jemně a mírně potřeli olejem.
-
U tohoto receptu to možná ani nebude třeba, jsem zvyklá to hlavně dělat u věcí se želatinou. Vyklápět šly moc dobře.
-
Necháme pořádně ztuhnout a dle své fantazie dozdobíme. Pokud máme, tak určitě půjde využít i zbytek dušené rýže.
Poznámka od kuchařky
Tato směs se může nechat ztuhnout v různých nádobách, i větších. Vyklopit a pak nakrájet na řezy a použít např. jako podklad pod zmrzlinu. Na fotce mám kopečky zmrzliny na 2 řezech ztuhlé směsi(měly to být lyže,ale nevypadají na to :-)), dozdobené želé bonbóny, malými lentilkami a na hlavě je oplatkový zmrzlinový kornout.Musíme ale pracovat rychle.
Jablečnou směs si dochutíme podle sebe, místo vanilkového jde použít i nějaký jiný pudink – ovocný. Taktéž jdou přidat rozinky.
Kdysi jsem do této, už mírně tuhnoucí směsi, přidávala místo rýže burizony, ale nebyl to až tak moc dobrý nápad. Jak více navlhly, tak ztrácely na objemu. Tak jsem recept předělala, aby někoho nezklamal. Kdo by chtěl zkusit, tak možná ty barevné jsou odolnější.
Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/