
Suroviny
- 160-170 g cukru krupice
- 3 vejce
- 130 g oleje
- 260 g polohrubé mouky
- 10 g kakaa
- 3/4 balíčku prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice – dle chuti
- 80 g vlašských ořechů
- 380-400 g nahrubo nastrouhaných jablek
- trochu tuku a hrubé mouky na vymazání a vysypání mísy remosky
- trochu moučkového cukru na povrch
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s kakaem, skořicí, práškem po pečiva a odložíme. Cukr s vejci ušleháme do hustější světlé pěny. Pak při nejnižších otáčkách šlehače přilijeme olej a pak větší část mouky. Následně, už nejlépe vařečkou, vmícháme jablka a nahrubo nasekané ořechy. Nakonec ještě vmícháme zbytek mouky.
-
Připravené těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané mísy remosky, povrch urovnáme. Přiklopíme víkem, zapneme a pečeme zhruba 40-45 minut. Pět minut před koncem pečení už můžeme remosku vypnout a na pečení využít zbytkové teplo.
-
Po upečení odstraníme víko a po částečném zchladnutí můžeme moučník vyklopit. Dělám to tak, že na mísu položím mřížku, mísu otočím, moučník lehce vypadne na mřížku. Pak na něj dám druhou mřížku a znovu otočím. Může se použít i větší talíř. Po vychladnutí povrch lehce pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Použila jsem větší remosku o průměru 32 cm.