Italské těsto na pizzu 2

105
- reklama -

Suroviny

4 kulaté pizzy:
Poolish:
250 g mouky na pizzu
250 g vody
2 g droždí
Druhý den:
300 g hladké mouky
10 g oleje
rovná kávová lžička soli

Postup přípravy receptu

  1. Večer se zadělá poolish (řídký kvásek). Umíchat těstíčko a nechat v míse přikryté kuchyňskou fólií kynout při pokojové teplotě do rána.


    Zobrazit celý recept

  2. Ráno se přidá hladká mouka, olej, lžička soli. Vypracujete těsto (já jsem měla asi sušší mouku a musela jsem přidat trošku vody – asi 2 lžíce), přikryjete a necháte opět na kuchyňské lince kynout asi 4 hodiny.

  3. Pak těsto rozdělíte na 4 části, z každé zformujete kouli a necháte zase kynout každou část zvlášť další 4 hodiny. Dlouhým kynutím se lepek pěkně rozloží.

  4. V této době si připravíte sugo (viz poznámka) a náplň (je to na vás). Pak už jen rozválíte, naplníte a upečete v troubě vyhřáté na 220-250°C.

  5. Pokud vlastníte pec na pizzu nebo speciální plech, bude výsledek asi o drobet lepší, ale není to nezbytně nutné. Toto těsto je ideální na víkendové pečení.

Poznámka od kuchařky

Za recept děkuju své kamarádce.

Mouka: Nejdůležitější složka. Mouka na pizzu se v Itálii jmenuje Manitoba a obsahuje hodně glutenu, díky čemuž je těsto plastické a netrhá se. Lze ji koupit na internetu, ale je poněkud dražší. Můžete jako já zkusit mouku s názvem Pizza mouka nebo je dobrá Zlatka na pečení. I tyto mouky mají vyšší obsah lepku a obě jsem vyzkoušela. Peče se z nich parádně nejen pizza.

Droždí: Droždí se používá proti českým zvyklostem až směšně malé množství, přesto mohu potvrdit, že to funguje. Lepší je droždí čerstvé a i recept počítá s čerstvým droždím. Pizza s menším množstvím droždí je totiž lehčeji stravitelná.

Sugo například zde: http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie…

Fotka se nepovedla, no, snad přiště nafotíme lépe.