Suroviny
- 4 kulaté pizzy:
- Poolish:
- 250 g mouky na pizzu
- 250 g vody
- 2 g droždí
- Druhý den:
- 300 g hladké mouky
- 10 g oleje
- rovná kávová lžička soli
Postup přípravy receptu
-
Večer se zadělá poolish (řídký kvásek). Umíchat těstíčko a nechat v míse přikryté kuchyňskou fólií kynout při pokojové teplotě do rána.
-
Ráno se přidá hladká mouka, olej, lžička soli. Vypracujete těsto (já jsem měla asi sušší mouku a musela jsem přidat trošku vody – asi 2 lžíce), přikryjete a necháte opět na kuchyňské lince kynout asi 4 hodiny.
-
Pak těsto rozdělíte na 4 části, z každé zformujete kouli a necháte zase kynout každou část zvlášť další 4 hodiny. Dlouhým kynutím se lepek pěkně rozloží.
-
V této době si připravíte sugo (viz poznámka) a náplň (je to na vás). Pak už jen rozválíte, naplníte a upečete v troubě vyhřáté na 220-250°C.
-
Pokud vlastníte pec na pizzu nebo speciální plech, bude výsledek asi o drobet lepší, ale není to nezbytně nutné. Toto těsto je ideální na víkendové pečení.
Poznámka od kuchařky
Za recept děkuju své kamarádce.
Mouka: Nejdůležitější složka. Mouka na pizzu se v Itálii jmenuje Manitoba a obsahuje hodně glutenu, díky čemuž je těsto plastické a netrhá se. Lze ji koupit na internetu, ale je poněkud dražší. Můžete jako já zkusit mouku s názvem Pizza mouka nebo je dobrá Zlatka na pečení. I tyto mouky mají vyšší obsah lepku a obě jsem vyzkoušela. Peče se z nich parádně nejen pizza.
Droždí: Droždí se používá proti českým zvyklostem až směšně malé množství, přesto mohu potvrdit, že to funguje. Lepší je droždí čerstvé a i recept počítá s čerstvým droždím. Pizza s menším množstvím droždí je totiž lehčeji stravitelná.
Sugo například zde: http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie…
Fotka se nepovedla, no, snad přiště nafotíme lépe.