Suroviny
- Dávka na 1 plech běžné velikosti nebo 2 kulaté:
- 250 g Mouka na pizzu nebo Zlatka na pečení
- 125 g hladké mouky (nejlépe 00)
- 250 g vody (raději ji zvažte, je to přesnější)
- 2 g droždí (ano, opravdu jen dva gramy)
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 kávová lžička soli
- Na pizzu sugo – viz poznámka, náplň dle uvážení
- naše oblíbená je: prosciuto
- malá rajčátka
- rukola
- mozzarella
- Ale záleží na chuti každého
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozpustíme ve vodě, přidáme polovinu z odváženého množství mouky a asi 5 minut mícháme, dokud těstíčko nebude hladké bez hrudek.
-
Pak dodáme zbytek mouky, sůl a olej a v tomto okamžiku zapojíme do práce nějakého domácího „Bivoje“ nebo elektrický robot, protože těsto se musí 15 minut v kuse míchat. Tímto postupem se uvolní lepek z mouky a těsto se stane plastickým.
-
Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a lehce zpracováváme, možná budete muset trošičku mouky ještě přidat, jde o to, aby se těsto nelepilo.
-
Pak z něj vytvoříte kouli (pokud budete dělat dvě kulaté placky, těsto rozdělte na poloviny a pracujte s každou půlkou zvlášť), dáte do přiměřeně velké uzavíratelné misky (nakyne) a vložíte do chladničky.
-
Druhý den těsto vyndáte z chladna 4 hodiny před tím, než chcete pizzu podávat. Připravíte si sugo a náplň.
-
Po třech hodinách by už těsto mělo mít pokojovou teplotu, takže si předehřejete troubu na 220 – 250°C, těsto natenko rozválíte (jde to opravdu snadno, těsto je jako modelína a jde rozválet velice dobře. Kdyby se přesto vracelo jako guma, počkejte 10 minut a zkuste to znovu), přeložíte na plech vyložený papírem na pečení, potřete sugem, obložíte a upečete.
-
Pokud vlastníte pec na pizzu nebo speciální plech, bude výsledek asi o drobet lepší, ale není to nezbytně nutné, jak vidíte. I na obyčejném plechu v obyčejné elektrické troubě vznikne krásně křupavá pochoutka, která by ani pravověrného Itala neurazila.
Poznámka od kuchařky
Mouka: Nejdůležitější složka. Mouka na pizzu se v Itálii jmenuje Manitoba a obsahuje hodně glutenu, díky čemuž je těsto plastické a netrhá se. Lze ji koupit na internetu, ale je poněkud dražší. Můžete jako já zkusit mouku s názvem Pizza mouka nebo je dobrá Zlatka na pečení. I tyto mouky mají vyšší obsah lepku a obě jsem vyzkoušela. Peče se z nich parádně nejen pizza.
Droždí: Droždí se používá proti českým zvyklostem až směšně malé množství, přesto mohu potvrdit, že to funguje. Lepší je droždí čerstvé a i recept počítá s čerstvým droždím. Pizza s menším množstvím droždí je totiž lehčeji stravitelná.
Sugo: http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie…
Děkuji za recept své kamarádce, žijící v Itálii 🙂