Italská pizza (Neapol)- 2*30cm

76
- reklama -

Suroviny
4 porce

OMÁČKA NA PIZZU:
1 lžíce panenského olivového oleje
1 nadrobno nakrájený stroužek česneku
1 konzerva (400 ml) nakrájených (celých) rajčat
sůl
oregano
TĚSTO:
16 g čerstvého droždí
270 ml teplé (40 stupňů) vody
250 g hladké bílé chlebové mouky !!!
120 g polohrubé mouky
1 lžička soli

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci na oleji krátce osmažíme česnek, přidáme rajčata a cca 10-15 minut povaříme (pokud máme rajčata celá oloupaná, vidličkou rozmělníme). Odstavíme z plamene, osolíme a přidáme oregano.

  2. Smícháme oba druhy mouky se solí. Droždí nasypeme do teplé vody v míse hnětače, přisypeme asi 1/3 mouky a řádně promícháme. Poté přisypeme zbytek mouky a hnětáme dle typu hnětače asi 5 minut, až je těsto řádně prohnětené je těsto hladké a velmi pružné.

  3. V mikrovlnce ohřejeme skleněnou, nebo kameninovou mísu, vytřeme ji olivovým olejem a vyklopíme do ní připravené těsto. Těsto po krajích vytlačí olej, použijeme silikonovou máslovačku a pomůžeme si s ní udělat z těsta bochánek, který potřeme vytlačeným olivovým olejem. Těsto dáme kynout, až svůj objem alespoň zdvojnásobí.

  4. Potřeme si dlaně olivovým olejem, vezmeme polovinu těsta a mezi dlaněmi uhněteme bochánek, který položíme na pečící papír, postup opakujeme i s druhou polovinou těsta.

  5. Dlaně si potřeme opět olivovým olejem a roztlačíme/roztaháme těsta do průměru 30 cm, můžeme nakonec „uhladit“ těsto např. malým válečkem a „ohraničit“ tak i okraj, jde to i ručně.

  6. Těsto potřeme připravenou omáčkou (cca 1 cm okraj necháme volný) a nazdobíme dle chuti. Posypeme kořením na pizzu (oregano/ bazalka apod.).

  7. Vložíme do trouby vyhřáté alespoň na 240°C (přetáhneme pomocí např. desky pro válení na rozehřátý plech/ kámen v troubě). Na snímku je: Salámová s olivami a sýrem. Havaj – šunka, ananas, sýr.

Poznámka od kuchařky

Doporučení a vysvětlení na závěr (vše má svůj smysl):

Pokud použijete teplou vodu, vyhřátou mísu na kynutí (a v mém případě i el. troubu, která má i program kynutí pří 35 stupních), dojde k vykynutí na dvojnásobný objem už cca po 30 minutách- ušetří Vám to čas. (pizzy na fotkách jsou z těsta, které nakynulo za 40 minut cca na trojnásobek).

Použití elektrického robota/ hnětače je prostě skvělé (to nás „posunulo“ dál při všech kynutých těstech).

Kvasnic dávejte vždy přesně (běžne kostka 42g na 1 kg mouky)- pokud dáte více, budou v pizze cítit kvasnice a to není dobře.

Sám používám pro pečení pizzy slinutý kámen (neglazovanou dlažbu, kterou nechám v rozehřáté troubě cca 30 minut). Kámen do sebe naakumuluje velké množství energie, těsto se „zarazí“ a pizza je tak upečená za cca 8-10 minut.

Chlebová mouka je to zásadní, těsto není „buchtové“.

Pokud chcete experimentovat s tenčí pizzou, stačí dát ještě méně vody- těsto méně kyne a je tužší, nebo udělejte průměr třeba 33-35 cm.

U nás vede tenčí pizza s chutným, nadýchaným okrajem.

Pečící papír si ustřihnu vždy cca o 2 cm širší, než je požadovaný průměr- dobře se tak odhaduje velikost pizzy při „roztahávání“ těsta.

S tímto receptem si velmi pravděpodobně uděláte pizzu lepší, než je v mnoha pizzeriích.

Pokud budete mít tip pro zdokonalení, rád si přečtu Vaše komentáře.

Dobrou chuť!!!