
Suroviny
- Těsto:
- 320 g hladké mouky
- 200 g másla (Hera)
- 160 g moučkového cukru
- 160 g mletých vlašských ořechů
- 40 g kakaa
- Krém:
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru ¨
- vanilkový cukr
- Poleva:
- 150 g cukru moučky
- 1,5 lžíce kakaa
- 1 lžička másla
- voda – trošku
- Dozdobení:
- mandle půlené loupané
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, másla, moučky, kakaa a ořechů vypracujeme těsto. Necháme ho do druhého dne uležet v chladu.
Toto těsto není řidké, spíše drobivé, ale tak to má být! Pokud vám nedrží přidejte maximálně jednu lžíci vody. Z těsta odebíráme jen kousek, který vyválíme přes folii (igelit), nejlépe na silikonovém válu nebo pomoučněném stole, aby se netrhal, na tloušťku cca 3 mm. -
Tvořítkem vykrajujeme kolečka a dáváme je na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů, cca 10 minut (dle trouby), pak necháme vychladit.
-
Krém: máslo utřeme s cukry do bílé pěny.
-
Máslový krém dáme do cukrářského sáčku a na polovinu koleček dáme ,,bobeček,, krému. Druhou polovinou koleček přikryjeme a dáme vychladit.
-
Poleva: v parní lázni rozehřejeme máslo s cukrem a kakaem. Vařící vody přidáme jen tolik, aby byla poleva lžičkou dobře roztíratelná na kolečkách.
-
Vrchní díl išelských koláčků potřeme polevou, do jejich středu položíme půlku oloupané mandle. Necháme zaschnout, pak ukládáme do krabiček.
Poznámka od kuchařky
…polovinu koleček si zdobím den předem polevou s mandlí, pak nemusím čekat na zaschnutí a rovnou ukládám do krabičky