Suroviny
5-6 porcí
- 1 kg skopové kýty (já dělala z hovězího)
- 2 cibule
- 4 brambory
- 2 větší mrkve
- 1 menší pórek
- 6 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- špetka sušeného tymiánu (nebo větvička čerstvého)
- 2 litry masoxu nebo vývaru z kostí
- sůl
- dost pažitky(nebo petrželky)
- olej
Postup přípravy receptu
-
Cibule rozkrojíme, nakrájíme na půlměsíčky a dáme je restovat na olej.
-
Maso nakrájíme jako na guláš a přidáme k cibuli, necháme ho prudce opéct, pak přidáme tak půlku vývaru a vaříme (všechno se odehrává bez přikrytí kastrolu!!!). Správný vývar se dělá z kostí a NESOLIT, ani kosti, ani guláš, ten až nakonec se zeleninou!!!
-
Pak přidáme koření-bobkový list, tymián, pepř, necháme vařit a když se vývar vyvaří, tak ho dolíváme druhou polovinou z kostí.
-
Když se nám zdá, že je maso měkké, přidáme brambory nakrájené na menší čtverečky, pažitku na jemno, mrkev s pórkem na kolečka, dáme vše do guláše a vaříme pomaleji, než nám zelenina změkne a teď teprve osolíme podle naší chuti!
-
Do posledního zbytku (100 ml) vývaru dáme 2 lžíce hladké mouky, rozmícháme a guláš zahustíme a ještě necháme 10-15 minut zvolna povařit.
Poznámka od kuchařky
Irové tento guláš dělají většinou 17.3. každý rok na Den svatého Patrika. Včera ho vařil ze skopového masa Irský kuchař v TV-pořad Sama doma, tak jsem ho okoukla! Je vynikající a já ho doporučuji! Na svatého Patrika bez 1 dne skoro byl a ještě je.