Irský guláš sv.Patrika

53
- reklama -

Suroviny
5-6 porcí

1 kg skopové kýty (já dělala z hovězího)
2 cibule
4 brambory
2 větší mrkve
1 menší pórek
6 kuliček pepře
3 bobkové listy
špetka sušeného tymiánu (nebo větvička čerstvého)
2 litry masoxu nebo vývaru z kostí
sůl
dost pažitky(nebo petrželky)
olej

Postup přípravy receptu

  1. Cibule rozkrojíme, nakrájíme na půlměsíčky a dáme je restovat na olej.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso nakrájíme jako na guláš a přidáme k cibuli, necháme ho prudce opéct, pak přidáme tak půlku vývaru a vaříme (všechno se odehrává bez přikrytí kastrolu!!!). Správný vývar se dělá z kostí a NESOLIT, ani kosti, ani guláš, ten až nakonec se zeleninou!!!

  3. Pak přidáme koření-bobkový list, tymián, pepř, necháme vařit a když se vývar vyvaří, tak ho dolíváme druhou polovinou z kostí.

  4. Když se nám zdá, že je maso měkké, přidáme brambory nakrájené na menší čtverečky, pažitku na jemno, mrkev s pórkem na kolečka, dáme vše do guláše a vaříme pomaleji, než nám zelenina změkne a teď teprve osolíme podle naší chuti!

  5. Do posledního zbytku (100 ml) vývaru dáme 2 lžíce hladké mouky, rozmícháme a guláš zahustíme a ještě necháme 10-15 minut zvolna povařit.

Poznámka od kuchařky

Irové tento guláš dělají většinou 17.3. každý rok na Den svatého Patrika. Včera ho vařil ze skopového masa Irský kuchař v TV-pořad Sama doma, tak jsem ho okoukla! Je vynikající a já ho doporučuji! Na svatého Patrika bez 1 dne skoro byl a ještě je.