Suroviny
- 30 ml rýžového vína(nebo 2PL Araku)
- 60 ml (4PL) kvalitní sojové omáčky
- 2 polévkových lžic světlého třtinového cukru
- 2 kávové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- pár kapek sezamového oleje
- 750 g kuřecího masa
- 1 kávová lžička arašídového oleje na pánev
- jako příloha rýže
Postup přípravy receptu
-
V misce smícháme Arak, sojovou omáčku, třtinový cukr, zázvor a sezamový olej. Dobře smícháme a vložíme kuřecí maso nakrájené na kousky cca 2×2 cm.
Necháme cca hodinku marinovat.
-
Ve velké, ale mělké pánvi rozehřejeme arašídový olej a děrovanou naběračkou přeneseme kousky masa z tmavé marinády. Restujeme, dokud není maso propečené.
-
Zalijeme marinádou, přivedeme k varu a cca 5 min lehkým varem povaříme. Takto připravené maso zase děrovanou naběračkou z pánve vyndáme a udržujeme v teple.
-
Pod pánví zvýšíme plamen, aby se tekutina svařila na hustý tmavý sirup. Vypneme, vrátíme zpět maso a dobře promícháme, aby se všechny kousky masa obalily lepkavou sladkou omáčkou.
Podáváme s dušenou rýží.
Poznámka od kuchařky
Inspirace v Chuť domácí kuchyně – Nigella Lawson.
Jemně upraveno: Saké jsem nahradila originál Arakem z Bali 🙂