Indonéské kuřecí teriyaki

38
- reklama -

Suroviny

30 ml rýžového vína(nebo 2PL Araku)
60 ml (4PL) kvalitní sojové omáčky
2 polévkových lžic světlého třtinového cukru
2 kávové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
pár kapek sezamového oleje
750 g kuřecího masa
1 kávová lžička arašídového oleje na pánev
jako příloha rýže

Postup přípravy receptu

  1. V misce smícháme Arak, sojovou omáčku, třtinový cukr, zázvor a sezamový olej. Dobře smícháme a vložíme kuřecí maso nakrájené na kousky cca 2×2 cm.


    Zobrazit celý recept

    Necháme cca hodinku marinovat.

  2. Ve velké, ale mělké pánvi rozehřejeme arašídový olej a děrovanou naběračkou přeneseme kousky masa z tmavé marinády. Restujeme, dokud není maso propečené.

  3. Zalijeme marinádou, přivedeme k varu a cca 5 min lehkým varem povaříme. Takto připravené maso zase děrovanou naběračkou z pánve vyndáme a udržujeme v teple.

  4. Pod pánví zvýšíme plamen, aby se tekutina svařila na hustý tmavý sirup. Vypneme, vrátíme zpět maso a dobře promícháme, aby se všechny kousky masa obalily lepkavou sladkou omáčkou.

    Podáváme s dušenou rýží.

Poznámka od kuchařky

Inspirace v Chuť domácí kuchyně – Nigella Lawson.

Jemně upraveno: Saké jsem nahradila originál Arakem z Bali 🙂