Indická zelená čočka

99
- reklama -

Suroviny

200 g zelené čočky
1 větší cibule
olej
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky česnekové pasty
nastrouhaný zázvor (nebo 1 lžička mletého sušeného)
sůl
špetka chilli
garam masala
koriandr (příp. petrželka) na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Zelenou čočku propláchneme a necháme alespoň hodinu namáčet. Poté uvaříme doměkka.


    Zobrazit celý recept

  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme římský kmín, kurkumu, česnek a zázvor a restujeme dozlatova.

  3. Smícháme s uvařenou čočkou, osolíme a na závěr dochutíme garam masalou. Podáváme ozdobené koriandrem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: http://www.mojeindickakuchyne.cz/recipes/green-lentils/

Tmavozelená čočka, nebo také Puy, francouzská zelená čočka. Tato čočka se původně pěstovala ve Francii v oblasti Puy, dnes ji najdete také v Itálii a Severní Americe. Puy čočka má nízký glykemický index. Další výbornou vlastností je, že se nerozvaří, a proto se hodí i do salátů.

Velmi pěkný článek (anglicky) o různých druzích čočky: http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t–975/all-about-lentils.asp a také http://www.foodsubs.com/Lentils.html

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.