Suroviny
- 200 g zelené čočky
- 1 větší cibule
- olej
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky česnekové pasty
- nastrouhaný zázvor (nebo 1 lžička mletého sušeného)
- sůl
- špetka chilli
- garam masala
- koriandr (příp. petrželka) na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Zelenou čočku propláchneme a necháme alespoň hodinu namáčet. Poté uvaříme doměkka.
-
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme římský kmín, kurkumu, česnek a zázvor a restujeme dozlatova.
-
Smícháme s uvařenou čočkou, osolíme a na závěr dochutíme garam masalou. Podáváme ozdobené koriandrem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: http://www.mojeindickakuchyne.cz/recipes/green-lentils/
Tmavozelená čočka, nebo také Puy, francouzská zelená čočka. Tato čočka se původně pěstovala ve Francii v oblasti Puy, dnes ji najdete také v Itálii a Severní Americe. Puy čočka má nízký glykemický index. Další výbornou vlastností je, že se nerozvaří, a proto se hodí i do salátů.
Velmi pěkný článek (anglicky) o různých druzích čočky: http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t–975/all-about-lentils.asp a také http://www.foodsubs.com/Lentils.html
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.