Suroviny
2 porce
- 1 hrnek cizrnové mouky
- 1/4 hrnku rýžové mouky nebo tapiokové mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1/3 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky celého římského kmínu
- 1/2 hrnku vody
- 1 hrnek najemno nastrouhané zeleniny:
- mrkev
- cuketa
- červená řepa
- kedlubna
- drobně nakrájená cibule
- jemně nasekaný špenát
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Z obou druhů mouky, koření a vody umícháme řidší těstíčko, husté asi jako na palačinky. Pokud chceme, vmícháme do něj na závěr nastrouhanou nebo nasekanou zeleninu, ale není to nutné, Indové připravují i variantu bez zeleniny.
-
Nepřilnavou pánev vymažeme olejem a z připraveného těstíčka smažíme tenčí placky. Podáváme je jako přílohu k hlavním jídlům, pomazánkám i samostatně.
Poznámka od kuchařky
Placky cheela se správně smaží na oleji, aby byly křupavé, ale je možné smažit je i nasucho na kvalitní nepřilnavé pánvi. Indové běžně přidávají drobně nasekanou cibuli, případně zelené lístky (například špenátu). Nápad s použitím dalších druhů zeleniny jsem čerpala na www.vegan-magic.blogspot.de. Další variantou je použití pouze cizrnové mouky, bez přídavku rýžové nebo tapiokové.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.