
Suroviny
4 porce
- 1 kg lilku
- 4 rajčata
- 2 dcl olivového oleje
- paličku česneku
- špetku pepře
- sůl
- petrželka
Postup přípravy receptu
-
Lilky umyjte, můžete je oloupat (ale není to nutné), nakrájejte je na větší kostky a ty ponořte na 15 minut do studené osolené vody.
-
Pak je vyndejte, osušte a asi 5 minut je smažte na olivovém oleji. Když jsou lilky zlaté, vytáhněte je z oleje a odložte na chvíli stranou.
-
Pak do téhož oleje nasypte ideálně velmi masitá jižní rajčata, která se dají nastrouhat nahrubo. Jinak prostě pokrájejte naše česká rajčata, přidejte nasekaný česnek, pepř, sůl. Vše podlijte asi 1 cm horkou vodou.
-
Když se směs začne vařit, přidejte lilek. Jen pozor, zeleninu nemíchejte! Maximálně ji můžete lehce protřepat. Směs vařte tak dlouho, až se veškerá šťáva úplně vypaří.
-
Hotové jídlo odstavte, nechte vychladnout a před podáváním přimíchejte pořádnou hrst zelené petrželky.
-
V originále se to jí studené s chlebem a je to náramná dobrota!“
Poznámka od kuchařky
Udajně turecký recept – čerpala jsem z tohoto zdroje – http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/sou…
Lilek jsem oloupala a jako přílohu jsem zvolila vařenou rýži.









