![„Ideální na zelený čtvrtek“ Polentové nočky se sýrovým špenátem_5ff95c7fa9d56.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/idealni-na-zeleny-ctvrtek-polentove-nocky-se-syrovym-spenatem_5ff95c7f9c0fd.jpeg)
Suroviny
3 porce
- 1/2 balení instatní polenty (cca 200g)
- 300 g čerstvého špenátu
- 100 g šalotky
- 1 velká palice česneku (nebo 2 malé)
- 1 19% smetana (může být i klasická 12% na vaření)
- 200 g sýra koliba
- 120 g másla
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravte pečený česnek (viz tady), dobu pečení zkraťte na 45 minut, protože máte jen 1 palici. Po vytažení z trouby otevřete alobalový balíček a nechte ho vychladnout.
-
Zatímco máte česnek v troubě, uvařte polentu podle návodu na obalu (ze své zkušenosti radím použít o něco méně vody, než je uvedeno, jinak bude kaše příliš řídká) s menším vylepšením, že do vody hoďte 2 stroužky česneku a 80 g másla.
-
Jakmile je kaše připravená, vyndejte česnek a nechte ji mírně vychladnout a zhoustnout. Teď přišel čas na omáčku. Šalotku nakrájejte na drobné kousky a osmažte ve velké silnostěnné pánvi na kousku másla dozlatova (trvá to asi tak 8 minut).
-
Do pánve vložte všechen špenát, přikryjte pokličkou a nechte za občasného promíchání zvadnout (trvá to asi 5 minut). Potom ještě 5 minut smažte, až jsou listy krásně měkké, ale zachovají si svůj tvar i barvu.
-
Do špenátu vymáčkněte pečený česnek a vmíchejte do směsi (pokud některé stroužky více drží tvar, trošku je rozmáčkněte vařečkou). Nakonec vlijte smetanu a promíchejte.
-
Jakmile se zahřeje, přidejte na jemno nastrouhanou kolibu, nechte ji rozpustit a vmíchejte do omáčky. V případě potřeby můžete dochutit troškou bílého pepře a soli, ale chuť špenátu i sýra je sama o sobě poměrně výrazná.
-
Pánev přiklopte pokličkou (nebo pokryjte alobalem) a vložte do chladnoucí trouby po pečeném česneku, aby omáčka zůstala teplá).
-
Z mírně teplé polenty vytvarujte pomocí 2 čajových lžiček nočky (klaďte je nejlépe na plech vystlaný pečicím papírem, nebo potravinovou fólií).
-
V pánvi rozehřejte zbytek másla se lžící slunečnicového oleje (aby se máslo nepřepalovalo) a na středním plameni smažte nočky dozlatova (trvá to asi 8-10 minut na jednu dávku).
-
Nočky zalijte špenátovou omáčkou a podávejte se sklenkou vychlazeného Veltlínského.
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/polentove-nocky-s…