Hutná zeleninová polévka s hlívou a majoránkou

181
- reklama -

Suroviny
4 porce

olej
velká cibule
cca 2 velké brambory
2 mrkve
zelená paprika
200 g hlívy
smetana na vaření (100–200 ml dle chuti)
majoránka (sušená, drhnutá)
mořská sůl
případně zeleninová vegeta (bez glutamanu)
případně 2 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve oloupeme a nesekáme cibuli na drobné kousky. Na velké pánvi ji necháme zezlátnout na oleji. Již nyní do oleje přidávám majoránku, aby olej získal její chuť.
    Vše další jsem připravovala, zatímco se cibule smažila. Je potřeba vše promíchávat kvůli možnému připálení.


    Zobrazit celý recept

  2. K cibuli na pánev s olejem jsem postupně přidávala:
    Brambory oloupeme a nakrájíme na malinké kostičky (cílem je, aby se v polévce co nejvíc rozvařily a daly jí hustotu).
    Mrkev okrájíme a na drobném struhadle přidáme k cibuli a bramborům (olej s mrkví krásně zezlátne).
    Do směsi přidáme i na kostky nakrájenou zelenou papriku (hlavně kvůli barvě).
    Jako poslední přidáme i omytou hlívu. Kloboučky hlívy nakrájíme na větší kousky, využívám i stopku, kterou rozkrájím úplně na jemno, aby ve směsi nerušila příliš tvrdou konzistencí.

  3. Směs zeleniny a hlívy jsem nakonec podlila trochou vody, přidala sůl a zeleninovou vegetu (není nutná) a nechala dusit asi 15 minut do změknutí hlívy (a rozvaření brambor).

  4. Nakonec jsem přidala smetanu a ještě jednu dávku majoránky na provonění.
    Fajnšmekři (jako já) mohou přidat i česnek, který pokrmu dá pikantní chuť. Pokud máte rádi jemnější chutě, česnek není nutný.

  5. Podáváme s pečivem nebo jinou oblohou (rýže, těstoviny, kuskus).

Poznámka od kuchařky

Polévka, omáčka nebo perkelt?

Lámala jsem si dost hlavu s tím, co jsem to vlastně uvařila. Pokrm jsem nazvala polévkou, ale připravila jsem ji opravdu hustou. Případně se dá naředit – anebo naopak využít jako omáčka. Pokrmu se dá říkat také vegetariánský perkelt jako směs podobná guláši s menším množstvím vody, tedy hustější.

Také by to mohla být hlívová „dršková“ polévka.

Majoránka a hlíva

Šlo mi především o využití hlívy a voňavé majoránky jako skvělé bylinky, která je prospěšná nejenom pro trávení (také proti plynatosti), ale má mít také zklidňující účinky na nervy. Majoránku jsem znovuobjevila jako antidepresivní bylinku – více tady: http://ukocouradoma.cz/majoranka/. A tak jsem si právě teď, v kritické době konce zimy a nadcházejícího jara, chtěla něco z těch antidepresivních účinků opravdu vychutnat.

A k tomu hlíva jako hutná houba s širokým využitím, vegetariánská alternativa masa plná bílkovin a také superpotravina, která slibuje mj. posílení imunity. Glukany obsažené v hlívě mají pomáhat nejenom s imunitou, ale také proti stresu. A to se prostě hodí! Více tady: https://www.slimming.cz/hliva-ustricna-na-posileni…