Hustá polévka se slzovkou

198
- reklama -

Suroviny

100 g slzovky
1 hrnek hnědé čočky
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce oleje
2 brambory
1 sáček zeleniny mrkev-hrášek-kukuřice (400 g)
další zelenina dle chuti a možností: petržel, celer, květák, brokolice, cuketa, pórek…
polévkové bylinky: libeček, celerová nať, petrželka
sůl
pepř
čerstvá petrželka nebo pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Slzovku předem namočíme, nejlépe přes noc. Druhý den slijeme, zalijeme čerstvou vodou, osolíme a uvaříme doměkka (asi 50 minut). Do vývaru můžeme přidat polévkové bylinky, slzovka tak získá lepší chuť.

  2. Čočku také předem namočíme a necháme přes noc nebo alespoň dvě hodiny nabobtnat.

  3. Na rozpáleném oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme scezenou čočku, na kostičky nakrájené brambory a veškerou zeleninu. Zalijeme asi 1.5 litru vody, osolíme, opepříme, přidáme polévkové bylinky a vaříme asi 30 minut. Na posledních 5 minut vmícháme uvařenou slzovku. Před podáváním ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Poznámka od kuchařky

Slzovka je obilovina pocházející z východní Asie, má výrazné detoxikační účinky, je plná živin a navíc je bezlepková! Více si o ní můžete přečíst například zde http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/cla….

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.