
Suroviny
- 600 g husích jater
- 50 g rozinek
- 50 g lupínků mandlí
- 50 g rajského protlaku
- 50 g kečupu
- 2 dcl červeného vína
- 50 g švestkových povidel
- 100 g cibule
- sůl
- pepř
- 250 g anglické slaniny
- 50 g másla
- 50 g oleje
- na špičku nože skořice mleté
- hvězdička badyánu
- cukr (podle potřeby)
- ocet (podle potřeby)
Postup přípravy receptu
-
Olej necháme ohřát a přidáme máslo. Játra z obou stran opečeme a vyjmeme. Dáme orestovat cibulku, lehce zalijeme vodou, přidáme kečup, protlak, povidla, špetičku skořice a badyán. Promícháme, dáme zpátky játra, opepříme a společně chvilku dusíme.
-
Přilijeme víno a na mírném ohni pomalu dokončíme. Osolíme, vyndáme játra, scedíme, dáme spařené rozinky a mandle a vrátíme játra do omáčky a ještě chvíli zredukujeme.
-
Podle chuti dosolíme, dosladíme nebo dokyselíme. Omáčka by měla být sladkokyselá asi jako burgundská.
-
Na pánvičce opražíme slaninu dokřupava, na sucho, tuk pustí sama. Dáme játra na talíř, přelijeme omáčkou a navrch dáme opraženou slaninu. Ideální s lokšema.
Poznámka od kuchařky
Na fotkách to mám s bramborem, protože lokše zmizely, ani nevím jak. Nikdo se mně neptal a zbaštili je i bez jater.









