
Suroviny
- 1 husa
- sůl
- 6 jablek
- 4 cibule
- 4 snítky saturejky
- 500 ml zeleninového vývaru
- kmín
Postup přípravy receptu
-
Husu očistíme, omyjeme a osušíme. Odřízneme křídla a vložíme je do pekáčku. Husu uvnitř osolíme. Cibule oloupeme, jablka rozkrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Husu naplníme jablky a cibulí (část jablek a 1 cibuli odložíme). Přidáme čerstvou saturejku a otvor pevně zajistíme špejlí.
-
Husu na povrchu osolíme, pokmínujeme a položíme na křídla v pekáčku. Zbylou cibuli nakrájíme na plátky a poklademe do pekáčku. Husu podlijeme vývarem a přikryjeme alobalem (nebo druhým pekáčkem).
-
Vložíme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme při 180°C, aby nám vznikla křupavá husí pečínka. Během pečení propichujeme husu pod stehny, aby mohl volně odtékat tuk, který dál průběžně odebíráme do nádobky.
-
Husu přeléváme výpekem a podléváme podle potřeby vývarem. Přibližně po dvou hodinách odstraníme alobal ( nebo pekáček), přidáme pokrájená jablka, která jsme měli stranou a dál dopečeme dozlatova. Podáváme s knedlíkem a červeným zelím (bílým zelím).









