Suroviny
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1/2 lžíce cukru
- půl lžičky prášku do pečiva
- 250 g hladké mouky
- Náplň:
- 60 g čokolády
- 20 g másla
- 75 g mletých vlašských ořechů
- Poleva:
- 150 g cukru krystal
- 100 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Rozetřeme změklé máslo, vejce, cukr a smetanu. Přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme kompaktní nelepivé těsto.
-
Rozpustíme nad parou nebo v mikrovlnce čokoládu s máslem a přimícháme mleté ořechy.
-
Z kousků těsta postupně tvoříme podlouhlé placičky, které přitlačíme na povrch struhadla. Použila jsem struhadlo na jablečné pyré. Placičku naplníme válečkem čokoládových ořechu, konce těsta spojíme a uzavřeme. Šištičky dáme spojem dolů do plechu s vyšším okrajem. Pečeme dozlatova v troubě, vyhřáté na 200 st.C.
-
Mezitím v kastrůlku smícháme cukr s vodou a svaříme sladký sirup – povaříme asi 5 minut. Upečené hurmašice vyndáme z trouby (tu zatím nevypínáme), na plechu polijeme sirupem a vrátíme do trouby. Tu vypneme tak po třech minutách a necháme v zavřené a vypnuté troubě zchladnout.
Poznámka od kuchařky
Volně podle Coolinarika.com
Na případné připomínky říkám – ano JE to sladké – asi jako vánoční cukroví 😀