Suroviny
- Základní recept:
- 2 kg hrušek
- 1 kg jablek
- 3 kg cukru
- šťáva ze dvou citronů
- Na vylepšení:
- mandle, ořechy, rozinky, různá semínka apod.
Postup přípravy receptu
-
Dva kilogramy měkkých, nepřezrálých hrušek a jeden kilogram padaných jablek nakrájíme a s malým množstvím vody doměkka uvaříme.
-
Ovoce prolisujeme, přidáme šťávu ze dvou citrónů, 3 kg cukru a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se začne od vařečky odlupovat. Během varu můžeme přidat mandle, ořechy, rozinky, semínka (slunečnicová, dýňová…)
-
Hotovou masu na vále sválíme do tvaru salámu (povrch můžeme obalit a při válení podsýpat sezamovými semínky, kokosem, strouhanými mandlemi či ořechy) a dáme do trouby sušit. Uchováváme zabalený do pergamenu a příležitostně ukrajujeme, milují to hlavně děti místo bonbonů.
Poznámka od kuchařky
Protože je recept dost časově náročný, doporučuji zkusit místo vaření za stálého míchání udělat v troubě, asi tak jako se dělají povidla. No možná, že v poslední fázi odpařování bych to dodělala na plotýnce a tu chvíli u toho stála. Tohle nemám vyzkoušené, ale určitě by to tak šlo.