Hruškový salám

59
- reklama -

Suroviny

Základní recept:
2 kg hrušek
1 kg jablek
3 kg cukru
šťáva ze dvou citronů
Na vylepšení:
mandle, ořechy, rozinky, různá semínka apod.

Postup přípravy receptu

  1. Dva kilogramy měkkých, nepřezrálých hrušek a jeden kilogram padaných jablek nakrájíme a s malým množstvím vody doměkka uvaříme.

  2. Ovoce prolisujeme, přidáme šťávu ze dvou citrónů, 3 kg cukru a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se začne od vařečky odlupovat. Během varu můžeme přidat mandle, ořechy, rozinky, semínka (slunečnicová, dýňová…)

  3. Hotovou masu na vále sválíme do tvaru salámu (povrch můžeme obalit a při válení podsýpat sezamovými semínky, kokosem, strouhanými mandlemi či ořechy) a dáme do trouby sušit. Uchováváme zabalený do pergamenu a příležitostně ukrajujeme, milují to hlavně děti místo bonbonů.

Poznámka od kuchařky

Protože je recept dost časově náročný, doporučuji zkusit místo vaření za stálého míchání udělat v troubě, asi tak jako se dělají povidla. No možná, že v poslední fázi odpařování bych to dodělala na plotýnce a tu chvíli u toho stála. Tohle nemám vyzkoušené, ale určitě by to tak šlo.