
Suroviny
12 ks
- Těsto:
- 190 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 40 g cukru krupice
- 40 g změklého másla
- 100 ml vlažného mléka
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- Náplň:
- 3 vejce
- 50 g cukru krupice
- 75 g mletých mandlí
- 75 g mletých vlašských ořechů
- 500 g oloupaných a jádřinců zbavených hrušek
- Drobenka:
- 50 g hrubé mouky
- 50 g cukru moučka
- 50 g chladného másla
- skořice
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme všechny suché suroviny, promícháme, přidáme máslo a zpracujeme. Přilijeme mléko a vypracujeme hladké a jemně těsto, které rukama krátce prohněteme.
-
Z těsta utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme
cca 50 minut kynout. -
Poté těsto rozválíme na velikost plechu 20 x 30 cm a přendáme na vymazány a vysypaný plech. Kraje vytáhneme asi 2 cm.
-
Na těsto nalijeme náplň. Tu získáme tak, že vejce a cukr ušleháme do světle pěny, do které lehce vmícháme ořechy a mandle.
-
Na náplň nasypeme na kousky pokrájené hrušky a necháme asi 10 minut kynout.
-
Troubu předehřejeme na 180°C, koláč posypeme rovnoměrně drobenkou, vložíme do trouby a 10 minut pečeme.
-
Poté teplotu snížíme na 160°C a ještě 35 minut dopékáme.
-
Koláč necháme vychladnout a podáváme.
Poznámka od kuchařky
zdroj: www.catalinapece.blogspot.co.il
Kolac je vyborny, krasne vlacny a vonavy.