Suroviny
2 porce
- 4 pevné hrušky
- 0,5 dcl jablečného moštu
- 0,5 dcl bílého vína
- 3 lžičky medu
- kousek celé skořice
- 1 hvězdička badyánu
- asi 8 hřebíčků
- 2-3 lžíce rumu
- 1/2 l mléka
- 1 sáček čokoládového pudinku
- 2 lžíce cukru
- šlehačka
Postup přípravy receptu
-
Hrušky přepůlíme, vykrojíme jádřinec a oloupeme. Do širšího kastrolu nalijeme mošt, víno, přidáme med a koření a vše přivedeme k varu.
-
Do vařícího nálevu přidáme půlky hrušek a přiklopené vaříme tak dlouho, jak chceme hrušky měkké. Jednou během vaření hrušky obrátíme (já jsem vařila celkem asi 4 minuty). Uvařené je dáme chladnout. Vývar, který zbude z hrušek uchováme.
-
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Hrušky naskládáme na talířky a přelijeme hotovým pudinkem. Dezert dáme pořádně vychladit.
-
Před podáváním ze zbylého vývaru z hrušek odstraníme koření, přidáme lžičku cukru a 2-3 lžíce rumu. Znovu přivedeme k varu a vařením zredukujeme tekutinu na hustotu medu.
-
Na dezert nastříkáme šlehačku a vše pokapeme připravenou rumovou redukcí.