Hruškovo-citronový koláč

62
- reklama -

Suroviny
na velký hluboký plech

Těsto:
5 vajec
1 necelý hrnek cukru krupice, dle sladkosti ovoce
4 hrnky hrušek – očištěných, pokrájených na kousky
1 citron = šťáva a kůra
2 hrnky polohrubé mouky
0,5 hrnku oleje
1 lžička mleté skořice
1 plnější lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
Drobenka:
100 g másla – změklého
140 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr nebo skořicový

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky, pak pokapeme šťávou z jednoho celého citronu. Použít můžeme mimo sezónu i hrušky kompotované.


    Zobrazit celý recept

  2. Ve větší míse ušleháme do pěny vejce s cukrem, přidáme olej, skořici, kakao, mouku s kypřidlem, jemně nastrouhanou kůru z celého citronu (pouze žlutou část) a vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájené hrušky i s citronovou šťávou, vše nandáme do připraveného plechu (vymazaného a vysypaného) a těsto rovnoměrně rozetřeme. Posypeme drobenkou užmoulanou ze změklého másla, cukrů a mouky.

  3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.

  4. Do těsta můžeme přidat hrst nasekaných ořechů nebo rozinky. Koláč můžeme upéct i bez drobenky a před podáváním posypat moučkovým cukrem.