Hruškové nebo jablkové poháry s tvarohem a perníčky

50
- reklama -

Suroviny
4 – 5 porcí

250 g oloupaných hrušek nebo jablek bez jadřinců
1 lžíce citronové šťávy
40-50 g krupicového cukru
malý kousek celé skořice (možno vynechat)
70 ml vody
140 g perníčků s cukrovou polevou
250 g měkkého tvarohu z vaničky
50 g moučkového cukru-dle potřeby
150 ml smetany na šlehání 33% nebo Rama krémová na šlehání 19%
špetka mleté skořice
ovoce nebo nějaké ozdůbky na povrch

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky nebo jablka nakrájíme na kousky a zakápneme citronovou šťávou. V rendlíku se silným dnem připravíme z cukru světle hnědý karamel. Zalijeme ho horkou vodou a až se karamel rozpustí, přidáme ovoce a malý kousek skořice. Necháme krátce povařit, až ovoce změkne, ale nerozvaříme ho. Pak necháme vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Ze 150 ml smetany vyšleháme šlehačku. Zhruba 1/3 odebereme, lehce ji osladíme moučkovým cukrem a přidáme špetku skořice. Odložíme na povrch pohárů. Zbylá šlehačka se použije do tvarohu.

  3. Tvaroh prošleháme s moučkovým cukrem a už lehčeji vmícháme šlehačku. Perníčky nakrájíme na menší kousky, můžeme je případně i nastrouhat.

  4. Všechny připravené ingredience do pohárů vrstvíme. Dolů zkaramelizované ovoce, pak perníčky, tvaroh a uhladíme povrch. Nakonec dozdobíme šlehačkou, ovocem a snítkou máty nebo jinými ozdůbkami. Připravené poháry necháme v chladu odležet.

Poznámka od kuchařky

Množství surovin je možné brát pouze jako orientační a všechno se může dát podle potřeby a chuti. To platí i o množství cukru.