Suroviny
4 – 5 porcí
- 250 g oloupaných hrušek nebo jablek bez jadřinců
- 1 lžíce citronové šťávy
- 40-50 g krupicového cukru
- malý kousek celé skořice (možno vynechat)
- 70 ml vody
- 140 g perníčků s cukrovou polevou
- 250 g měkkého tvarohu z vaničky
- 50 g moučkového cukru-dle potřeby
- 150 ml smetany na šlehání 33% nebo Rama krémová na šlehání 19%
- špetka mleté skořice
- ovoce nebo nějaké ozdůbky na povrch
Postup přípravy receptu
-
Hrušky nebo jablka nakrájíme na kousky a zakápneme citronovou šťávou. V rendlíku se silným dnem připravíme z cukru světle hnědý karamel. Zalijeme ho horkou vodou a až se karamel rozpustí, přidáme ovoce a malý kousek skořice. Necháme krátce povařit, až ovoce změkne, ale nerozvaříme ho. Pak necháme vychladnout.
-
Ze 150 ml smetany vyšleháme šlehačku. Zhruba 1/3 odebereme, lehce ji osladíme moučkovým cukrem a přidáme špetku skořice. Odložíme na povrch pohárů. Zbylá šlehačka se použije do tvarohu.
-
Tvaroh prošleháme s moučkovým cukrem a už lehčeji vmícháme šlehačku. Perníčky nakrájíme na menší kousky, můžeme je případně i nastrouhat.
-
Všechny připravené ingredience do pohárů vrstvíme. Dolů zkaramelizované ovoce, pak perníčky, tvaroh a uhladíme povrch. Nakonec dozdobíme šlehačkou, ovocem a snítkou máty nebo jinými ozdůbkami. Připravené poháry necháme v chladu odležet.
Poznámka od kuchařky
Množství surovin je možné brát pouze jako orientační a všechno se může dát podle potřeby a chuti. To platí i o množství cukru.