Hrstkový (luštěninový) kváskový chléb

85
- reklama -

Suroviny

200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
300 ml vývaru z luštěnin
200 g červených fazolí (libovolných vařených luštěnin)
200 g pšeničné chlebové mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
200 g hladké mouky
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
6 až 9 g kvasnic (podle kvality kvásku)
lžička chlebového koření
200 ml ovesných vloček
slunečnicová semínka (i jiná)

Postup přípravy receptu

  1. Namočníme a uvaříme libovolné luštěniny. Kdo chce, může je rozmixovat nebo umlít. Já je nechávám celé, většina se jich rozpadne při míchání a ostatní tvoří v chlebu příjemnou mozaiku a dojem větších semínek.


    Zobrazit celý recept

  2. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku a luštěnin) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

  3. Po zvukovém signálu přidáme ovesné vločky a podle chuti semínka.

    Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Zkoušela jsem luštěniny jednodruhové (fazole, hrách, cizrna, čočka) i „hrstkovou“ směs, výsledek byl vždy stejný.

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 15 až 20 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).