Suroviny
- 200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 300 ml vývaru z luštěnin
- 200 g červených fazolí (libovolných vařených luštěnin)
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 6 až 9 g kvasnic (podle kvality kvásku)
- lžička chlebového koření
- 200 ml ovesných vloček
- slunečnicová semínka (i jiná)
Postup přípravy receptu
-
Namočníme a uvaříme libovolné luštěniny. Kdo chce, může je rozmixovat nebo umlít. Já je nechávám celé, většina se jich rozpadne při míchání a ostatní tvoří v chlebu příjemnou mozaiku a dojem větších semínek.
-
Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku a luštěnin) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
-
Po zvukovém signálu přidáme ovesné vločky a podle chuti semínka.
Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Zkoušela jsem luštěniny jednodruhové (fazole, hrách, cizrna, čočka) i „hrstkovou“ směs, výsledek byl vždy stejný.
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 15 až 20 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).