Suroviny
velký plech
- TĚSTO:
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml vody (horké)
- 100 ml oleje
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžíce práškového kakaa
- PUDINK:
- 750 ml mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 vanilkové práškové pudinky
- KRÉM:
- 2 zakysané smetany
- 2 lžíce krupicového cukru
- NA DOHOTOVENÍ:
- granko
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uvařte z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku standardním způsobem pudink. Bude světlý, takže piškot musí být tmavý. Ušlehejte vejce s oběma cukry (případně samotné žloutky a z bílků vytvořte sníh, ten vmíchejte do těsta až jako poslední), do pěny zašlehejte horkou vodu a olej a jakmile náležitě zhoustne, zapravte do ní směs mouky s kypřicím práškem a kakaem.
-
Vymíchejte řidší tmavé těsto, nalijte ho a rozetřete na plech s pečicím papírem. V této fázi naložte do těsta polévkovou lžící řady oddělených kopečků světlého pudinku – jeden vedle druhého (jako ovoce na bublaninu). Zůstanou na hnědé hladině, ale v průběhu pečení se ponoří.
-
Takto připravený základ vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte ho asi 20-25 minut podle vlastní trouby.
-
Po vychladnutí potřete plát na plechu zakysankami vymíchanými s cukrem.
-
Povrch uhlaďte a posypte silnou vrstvou granka. Dezert pak nechte v lednici několik hodin (nejlépe však přes noc) odležet.
-
Můžete kombinovat tmavý pudink se světlou buchtou a naopak. Můžete zkusit i světlý piškot s pudinkem růžovým(malinový nebo jahodový). Fantazii se meze nekladou! Ale čokoládové variace jsou rozhodně nejvýraznější a podle časopisu i chuťově nejlepší. Nemůžu to posoudit, protože jsem zatím jiné varianty nedělala.
-
BEZVA FINTA: Vrstva granka na zakysankách vytvoří po několika hodinách v chladu efekt klasické čokoládové polevy. Granko totiž nasaje z podkladu vláhu, takže se rozpustí a částečně i rozteče. Ovšem povrch se nakonec neslije do zrcadlově hladkého lesku jako v případě rozehřáté čokolády – uchová si specifickou zrnitou strukturu, jíž žádnou jinou cestou nedocílíte.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Knihovnička RECEPTY Sladké jaro 2012 – Nejlepší domácí řezy
Řezy jsou nepřeslazené a šťavnaté, vychlazené chutnají naproto LUXUSNĚ! Jen se mi nepovedly tak pěkně, jako byly v časopise. Doufám, že někdo šikovnější vyzkouší a přidá tu správnou fotku 😉
Pudink má být vidět ve všech rozích řezu!-Tak se mi povedl jen na 3.fotce,není moc hezká,ale přidávám ji pro představu,jak mají řezy vypadat 🙂