
Suroviny
- 1 pytlík mraženého hrášku (většinou se prodává 450 g)
- brambory přibližně stejné váhy jako hrášku
- lžička soli
- voda
- pražená cizrna (není nutná)
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, vložíme do hrnce a nasypeme všechen hrášek. Zalijeme vodou, aby bylo vše jen zakryto, osolíme a vaříme do měkka tj. cca 20 minut (dle typu brambor).
-
Po uvaření rozmixujeme ponorným mixérem a dle libosti můžeme ještě naředit vodou do požadované hustoty. My máme rádi polévku spíše hustší (spíše tedy kaši než polévku) a jíme ji jako hlavní jídlo.
-
Podáváme s praženou cizrnou viz odkaz níže. Pečeme ji jen s olejem a solí.
-
Některé recepty používají cizrnu konzervovanou. Potřebujete-li se vyhnout jódu, tedy i jodované soli, můžete si cizrnu navařit do zásoby, zamrazit a upéct s nejodovanou solí, až vaříte polévku. Chutnala nám stejně z mražené i čerstvě uvařené.
-
Pražená cizrna se dá i uchovat v dobře uzavřené misce v lednici např. do druhého dne.
Poznámka od kuchařky
Recept jistě není nic objevného. Doufám, že potěší zejména ty, kteří začínají s náročnější zdravotní dietou a potěší je v počátečním zoufalství, které se asi nezřídka dostavuje.
polévka inspirována:
Kobíková, Zuzana: Vařím s láskou : bez lepku, mléka, vajec. 3. vyd. Brno: Z. Kobíková, 2011. ISBN 978-80-260-0180-5 (brož.)
Pražená cizrna: