- reklama -
Suroviny
4 porce
- 50 g másla
- 2 šalotky
- 2 brambory
- 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 150 g plátkové slaniny
- 0,5 l zeleninového vývaru
- Na krutony:
- 4 plátky veky
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mletého chilli
- 30 g másla
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájejte najemno a nechejte ji zesklovatět v hrnci na kousku másla. Přidejte na kousky pokrájené, oloupané brambory a hrášek a vše orestujte doměkka. Pak směs zalijte vývarem a přímo v hrnci hrášek rozmixujte ponorným mixérem a polévku přeceďte ještě přes jemný cedník.
-
Zatím nakrájíme veku na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přihodíme kostky veky, zasypeme skořicí a chilli dle chuti. Restujeme dozlatova a dáme při servírování polévky, až úplně nakonec.
-
Na suchou pánev položte plátky libové slaniny a z obou stran ji opečte, vzniknou tak slaninové chipsy, kterými polévku při servírování dozdobíte.
Poznámka od kuchařky
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině „Vaříme s Jirkou“ (Cooking with Jirka).
Kuchař: Jurgen.k