Suroviny
4 porce
- 400 g mraženého hrášku (nebo čerstvého)
- 1 cibule
- kousek másla (pod cibuli, nebo olej)
- 1/2 středně velkého pórku
- 2 stroužky česneku
- asi 3/4 litru kuřecího vývaru (možno pouze vodu)
- sůl
- pepř (dle chuti)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si dáme vařit kuřecí kosti ( křídla nebo skelet, podle toho, co máme ). Zalijeme litrem vody, vaříme na mírném ohni 20 min. Mezi tím začneme s přípravou ostatních ingrediencí.
-
Cibuli nakrájíme na kostičky, pórek nakrojíme po délce a poté na půlkolečka. V hrnci si rozehřejeme kousek másla dle potřeby, přidáme nakrájenou cibuli, smažíme do sklovata. Přidáme pórek a smažíme cca. 2 minuty. Nasypeme hrášek ( právě vyndaný z mrazáku, ničemu to nevadí ), prolisujeme česnek. Zase chvíli opečeme, cca 2 minuty.vTo už máme hotový vývar. Zalijeme s ním hrášek tak, aby byl ponořený a nad ním byl sloupec vody odhadem tak 5cm. Možná trocha vývaru zbyde. Takto povaříme max. 5 minut, aby hráček neztratil zelenou barvu a nezačal šednout.
-
Poté polévku odstavíme z ohně a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Vrátíme ji zpět, osolíme a opepříme dle chuti.
Poznámka od kuchařky
Do talíře pak můžeme přidat trochu masa ze skeletu, ze kterého jsme dělali vývar, ale není to nutné.
Pokud nemáte kuřecí na vývar nebo nejste vyložení masožravci :-), zaléváme vroucí vodou a pak přidáme kostku kuřecího bujonu. Ale i bez něj je – čistě zeleninová – polévka velmi chutná.