Hranatý červenobílý dort

90
- reklama -

Suroviny

Korpus kakaový:
7 vajec
210 g cukru písek
30 g kakaa
180 g hladké mouky
7 lžic oleje
špetka soli
Krém máslový:
350 g másla
250 g cukru moučka
svařený bešamel (z 500ml mléka a 100g hladké mouky)
Falešná marcipánová hmota:
500 g cukru moučka
250 g sušeného mléka
1 lžíce medu
1 lžička mandlového aroma
cca 8 lžic vody
potravinářské barvy
jahodový kompot
rum

Postup přípravy receptu

  1. Bílky ušleháme spolu s cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu, který drží po vyndání metel „špičky“. Postupně všleháme olej a žloutky, nakonec vmícháme mouku smíchanou s kakaem.

  2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem (rozměr 25×35 cm) a upečeme v předehřáté troubě – teplota 150-160°C.

  3. Na krém vyšleháme máslo s cukrem a poté po částech všleháme vychladlý bešamel.

  4. Korpus necháme vychladnout, poté odkrojíme pruh 10 cm, aby vznikl čtverec o straně 25 cm, prokrojíme a pokapeme trochou šťávy z kompotu smíchané s trochou rumu. Natřeme vrstvou krému, poklademe jahodami, opět potřeme krémem, přiklopíme vrchním plátem a vše potřeme zbytkem krému, aby se srovnaly případné nerovnosti.

  5. Necháme ztuhnout v lednici alespoň hodinu, poté potáhneme část dortu červenou a část bílou falešnou marcipánovou hmotou a zdobíme vykrájenými kytičkami, které ke korpusu lepíme alkoholem (použila jsem rum) – rychle vyprchá a ozdoby dobře drží.

Poznámka od kuchařky

Původně jsem měla v plánu více pater, ale dort s námi zítra cestuje 120km za neteří a já se bála, aby cestu přežil pohromadě – škola smyku by s ním mohla zamávat ;)….tak jsem raději nechala poměrně nízkou „placku“, jen asi 9cm, ono ho bude i tak dost 🙂