
Suroviny
- Korpus kakaový:
- 7 vajec
- 210 g cukru písek
- 30 g kakaa
- 180 g hladké mouky
- 7 lžic oleje
- špetka soli
- Krém máslový:
- 350 g másla
- 250 g cukru moučka
- svařený bešamel (z 500ml mléka a 100g hladké mouky)
- Falešná marcipánová hmota:
- 500 g cukru moučka
- 250 g sušeného mléka
- 1 lžíce medu
- 1 lžička mandlového aroma
- cca 8 lžic vody
- potravinářské barvy
- jahodový kompot
- rum
Postup přípravy receptu
-
Bílky ušleháme spolu s cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu, který drží po vyndání metel „špičky“. Postupně všleháme olej a žloutky, nakonec vmícháme mouku smíchanou s kakaem.
-
Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem (rozměr 25×35 cm) a upečeme v předehřáté troubě – teplota 150-160°C.
-
Na krém vyšleháme máslo s cukrem a poté po částech všleháme vychladlý bešamel.
-
Korpus necháme vychladnout, poté odkrojíme pruh 10 cm, aby vznikl čtverec o straně 25 cm, prokrojíme a pokapeme trochou šťávy z kompotu smíchané s trochou rumu. Natřeme vrstvou krému, poklademe jahodami, opět potřeme krémem, přiklopíme vrchním plátem a vše potřeme zbytkem krému, aby se srovnaly případné nerovnosti.
-
Necháme ztuhnout v lednici alespoň hodinu, poté potáhneme část dortu červenou a část bílou falešnou marcipánovou hmotou a zdobíme vykrájenými kytičkami, které ke korpusu lepíme alkoholem (použila jsem rum) – rychle vyprchá a ozdoby dobře drží.
Poznámka od kuchařky
Původně jsem měla v plánu více pater, ale dort s námi zítra cestuje 120km za neteří a já se bála, aby cestu přežil pohromadě – škola smyku by s ním mohla zamávat ;)….tak jsem raději nechala poměrně nízkou „placku“, jen asi 9cm, ono ho bude i tak dost 🙂









