Hrachový krém s česnekovou bagetkou

49
- reklama -

Suroviny

hrách půlený žlutý
uzené kosti
sůl
česnek
majoránka
mletý pepř
hladká mouka
voda
bagetky
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Hrách několikrát propláchneme a ve vodě necháme cca 12 hodin nabobtnat.


    Zobrazit celý recept

  2. Opláchnutá uzená žebra (použil jsem křížové kosti a kost od kotlety) dáme vařit, po hodině přidáme namočený hrách i s vodou. Po další hodině vytáhneme uzené kosti.

  3. Vývar dosolíme, přidáme nastrouhaný česnek, mletý pepř, rozemnutou majoránku a vaříme další půlhodinu. Vývar odstavíme a ponorným mixérem vytvoříme krém.

  4. Pokud jsme neodhadli poměr hrách – voda a polévka je řídká, dáme znovu na plamen, přidáme záklechtku z vody a hladké mouky a necháme chvíli provařit. V opačném případě hrachovou kaši taky postavíme na plamen, naředíme do krémové konzistence vodou, dochutíme a necháme chvíli probublat.

  5. Přidáme obrané a nakrájené maso z uzených kostí a můžeme servírovat.

  6. Podáváme s teplou česnekovou bagetkou. Bagetku podélně rozkrojíme, na pánvi s rozpuštěným máslem dorůžova osmažíme a potřeme (jako topinku) stroužkem česneku.

Poznámka od kuchařky

Včera jsme s Amalenkou byli odpoledne na rožnovském velikonočním jarmarku a já ve stánku uviděl nádherné uzené kosti. Okamžitě jsem věděl, jaký předkrm bude dnes k obědu.