![Hrachový krém s česnekovou bagetkou_5ffc59cd514f6.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/hrachovy-krem-s-cesnekovou-bagetkou_5ffc59cd42594.jpeg)
Suroviny
- hrách půlený žlutý
- uzené kosti
- sůl
- česnek
- majoránka
- mletý pepř
- hladká mouka
- voda
- bagetky
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Hrách několikrát propláchneme a ve vodě necháme cca 12 hodin nabobtnat.
-
Opláchnutá uzená žebra (použil jsem křížové kosti a kost od kotlety) dáme vařit, po hodině přidáme namočený hrách i s vodou. Po další hodině vytáhneme uzené kosti.
-
Vývar dosolíme, přidáme nastrouhaný česnek, mletý pepř, rozemnutou majoránku a vaříme další půlhodinu. Vývar odstavíme a ponorným mixérem vytvoříme krém.
-
Pokud jsme neodhadli poměr hrách – voda a polévka je řídká, dáme znovu na plamen, přidáme záklechtku z vody a hladké mouky a necháme chvíli provařit. V opačném případě hrachovou kaši taky postavíme na plamen, naředíme do krémové konzistence vodou, dochutíme a necháme chvíli probublat.
-
Přidáme obrané a nakrájené maso z uzených kostí a můžeme servírovat.
-
Podáváme s teplou česnekovou bagetkou. Bagetku podélně rozkrojíme, na pánvi s rozpuštěným máslem dorůžova osmažíme a potřeme (jako topinku) stroužkem česneku.
Poznámka od kuchařky
Včera jsme s Amalenkou byli odpoledne na rožnovském velikonočním jarmarku a já ve stánku uviděl nádherné uzené kosti. Okamžitě jsem věděl, jaký předkrm bude dnes k obědu.