Suroviny
- 100 g loupaného půleného žlutého hrachu
- 1 větší brambora
- 3 lžíce tapiokové škrobové mouky (Adveni Medical)
- 3 lžíce lahůdkového droždí (tebi)
- 1/2 velmi drobně nasekané cibule (nebo lžička sušené)
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1/2 lžičky oregana
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy receptu
-
Hrách přes noc namočíme a následující den uvaříme v čerstvé vodě doměkka (cca 30-40 minut). Můžeme až mírně rozvařit, kašovitá konzistence pomůže lépe držet placičky pohromadě.
-
Bramboru uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a najemno nastrouháme.
-
Z uvařeného hrachu, nastrouhané brambory, tapioky a lahůdkového droždí umícháme těsto, do kterého přidáme cibuli, sezam, oregáno, sůl a pepř.
-
Nepřilnavou pánev lehce vytřeme olejem, rozehřejeme a pomocí namočené lžíce z těsta nabíráme kousky a formujeme z nich placičky. Smažíme z obou stran dozlatova. Případně můžeme placičky rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat olejem a upéct v troubě. Ihned podáváme, dokud jsou placičky křupavé.
Poznámka od kuchařky
Placičky chutnají jako sýrové, i když žádný sýr neobsahují.
Inspirovala jsem se zde: http://gourmandelle.com/cheesy-yellow-split-pea-pa….
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.