- reklama -
Suroviny
4 porce
- 1 kg uzené kosti (křížové)
- 1 l vody
- 300 g hrachu
- 1 cibule
- 1 pastinák
- 1-2 brambory
- 3-6 zoubků česneku
- sůl
- pepř celý
- nové koření
- bobkový list
- petrželová nať
Postup přípravy receptu
-
Hrách namočíme přes noc do vody.
-
Uzenou křížovou kost vložíme do hrnce, přidáme koření, česnek, polovinu brambory nakrájenou na drobno a zalijeme studenou vodou – nesolíme. (Je dobré si nechat křížovku při nákupu přeseknout, vyhneme se překvapení, když se nám nevejde do hrnce).
-
Vaříme na pomalém ohni – necháme jen táhnout, dokud maso není měkké a jde dobře od kosti.
-
Na pánvi orestujeme zeleninu a druhou polovinu brambor pokrájených na větší kusy. Spolu s hrachem přidáme do polévky.
-
Povaříme do změknutí zeleniny, vyndáme kosti, obereme maso a vrátíme do polévky.
-
Nezahušťujeme – jemně pokrájená brambora se rozvařila a zahustila polévku.
-
Na talíři zdobíme posekanou petrželovou natí, nebo jemně seříznutou brokolicí.
Kuchař: gmptop