
- reklama -
Suroviny
- 300 g žlutého půleného hrachu
- cca 150 g očištěné dýně
- 3 lžíce červené čočky
- 2-3 stroužky utřeného česneku
- 1 bobkový list
- vývar z kostí nebo drůbeží
- plátek másla
- smetana na vaření na případné zředění
- sůl
- pepř
- majoránka
- K podávání:
- 1 cibule
- sádlo
- uzené maso nebo uzenina
Postup přípravy receptu
-
Hrách, čočku a na kostičky nakrájenou dýni dáme vařit do vývaru s bobkovým listem. Vývaru dáme asi tak dva prsty nad hrách. Vaříme do měkka. Hrách se dobře rozvaří a nemusí se mixovat.
-
Měkký hrách dochutíme česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Vmícháme máslo a případně lehce zředíme smetanou. Hustota by měla být akorát, čočka se taky rozvaří a zahustí.
-
Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Porce hrachové kaše podáváme polité smaženou cibulí a opečenou uzeninou nebo uzeným. Přikusujeme chléb a kyselé okurky.
Kuchařka: mika59