
Suroviny
3-4 podle objemu žaludku 😀
- 500 g hrachu
- 670 g sterilovaného zelí
- 1 dl kečupu
- 1-2 stroužky česneku
- majoránka
- bobkový list
- sůl
- cukr (sladidlo)
- kukuřičný škrob
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si namočíme minimálně na 3 hodiny hrách (já namáčela přes noc), poté uvaříme s 2 bobkovými listy tak, aby byl měkký, ale ne úplně na kaši. Nesmí v něm zůstat moc vody.
-
Během toho si dáme do hrnce pokrájené zelí s 1/3 kyselé vody ze sklenice se zelím, přidáme cukr (dle SPLK sladidlo), sůl a podusíme asi 10-15 minut, nakonec můžeme zahustit troškou kukuřičného škrobu. Když je hrách uvařený, vmícháme zelí, kečup nebo drcená rajčata, majoránku, trochu soli a na tenké plátky nakrájený česnek.
-
Z hrnce dáme do skleněného pekáčku (nemusí se vymazávat) a dopečeme. Záleží to na troubě, já pekla 20 minut na 125°C, pak 15 minut na 175°C.
Poznámka od kuchařky
Kdo se nestravuje podle SPLK (stravování podle Lenky Kořínkové), může si před koncem pečení přidat nastrouhaný sýr, aby se roztál a také pokud není skleněná zapékací miska, může se vymazat tukem a vysypat strouhankou. Za případné vychytávky budu moc vděčná 😉









